Made on talvikalojen parhaimmistoa
Joulu on jätetty jo taakse ja vuosi vaihdettu – silloin alkaa madesesonki. Mateesta saadaan yleensä nauttia tammikuusta maaliskuuhun saakka, jolloin made käy hyvin pyydyksiin. Mateen kutu ajoittuukin maaliskuuhun, johon saakka madekauppa käy vilkkaana ja kotitarvekalastajatkin pyytävät herkullista soppakalaa niin katiskoilla, verkoilla kuin pilkilläkin. Siinä missä made on herkullinen ruokakala, sen mäti ja maksa ovat myös himoittua herkkua. Sattuneesta syystä blinisesonki kulkee ajallisesti käsi kädessä madesesongin kanssa. Made on monipuolisesti hyödynnettävissä oleva kala. Jos käsityöt ja nahan käsittely luonnistuvat ruuanlaiton lisäksi, mateen nahasta saa taiteiltua itselleen vaikka upean lompakon.
Made on mainio keitto- ja muhennoskala
Madekeitto on monen kalan ystävän talvikuukausien odotettu herkku. Mateessa on turskakalojen tapaan voimakas ja maukas ominaismaku. Madetta saa ostettua valmiiksi nyljettynä kalatiskeiltä. Vinkit oman madesaaliin nylkemiseen voit katsoa tästä.
Mateen ruodoista saa maukkaan liemeen keiton pohjaksi ja liha on maittavaa. Maksan voi vielä käristää pieninä kuutioina sipulin kanssa voissa keiton joukkoon ja annoksen kruunata nokareella mateen mätiä. Mateen pystyykin hyödyntämään halutessaan hyvin monipuolisesti.
Toinen suosittu maderuoka on mademuhennos, joka on keiton eräänlainen runsaampi ja hienostuneempi variantti. Mademuhennoksen liemi on suurustettu ja sen lisäksi makupaletti viimeistellään valkoviinillä sekä purjosipulilla.
Fileenä pannulla
Madetta on perinteisesti syöty keitossa ja muhennoksessa. Mateen voi kuitenkin leikata myös fileiksi siinä missä muutkin kalat. Maukkaana kalana se on erinomaista paistettuna. Vähärasvaisena kalana made kannattaa paistaa reilussa rasvassa. Ohjeet paistamiseen löydät täältä. Turskakalana se soveltuu myös hyvin ”fish and chipsien” kalaksi. Silloin fileet kannattaa paneroida.
Mätiä keittoon, mousseen ja blinien päälle
Made kannattaa ostaa kalatiskiltä kokonaisena jo mätipussienkin takia. Pienessäkin naarasmateessa saattaa olla mätiä useampi sata grammaa. Ohjeet mädin käsittelyyn voit lukea tästä. Kuten jo edellä mainittiin, mateen mätiä voi hyödyntää esimerkiksi keittoannoksen kruununa. Madesesonki ajoittuu kuitenkin samoille kuukausille blinisesongin kanssa. Mateen mätiä kannattaa siis ehdottomasti hyödyntää blinien täytteenä. Se on erinomaista smetanan ja punasipulin kanssa tarjoiltuna. Halutessaan mädistä, punasipulista ja vatkatusta smetanasta voi valmistaa täyteläisen mätimoussen, jota on mukava annostella blinien tai paistettujen madefileiden päälle.
Muita talvisesongin kaloja
Vuodet eivät ole veljiä keskenään, sanotaan. Talvikalastukseen vaikuttaa merkittävästi sää ja jäätilanne vesistöillä. Jos kunnon jäitä ei ole, joutuvat rantaan jäämään suurin osa ammattikalastajista. Sama pätee vapaa-ajan kalastajiinkin. Silloin ainakin kotimaisen luonnonkalan tarjonta saattaa jäädää vähäiseksi.
Onneksi Suomi on pitkä maa ja yleensä ainakin iso osa sisävesistä saa jossain vaiheessa talvea jääkannen. Tämä ja edellinen talvi ovat kuitenkin olleet hyviä talvikalastuksen kannalta. Jääkansi on saatu aina eteläistä rannikkoa myöten, mikä on mahdollistanut kalastuksen koko maassa talvikuukausina. Kun jää kantaa, ruokapöytään on tarjolla mateen lisäksi muun muassa kotimaista ahventa, kuhaa, haukea ja muikkua. Myös särkikalat ovat talvella varteenotettava vaihtoehto raaka-aineeksi.
Erilaiset kalakukot tai patakukot ovat herkullisia ruokia talven kylmiin iltoihin kalakeiton lisäksi. Kurkkaa tästä patakukon ohje. Kukkoon voit käyttää esimerkiksi pienimpiä pilkkireissun saaliskaloja, kuten särkeä, ahventa ja norssia.
Lähteet
Prokala.fi, Hätälä.fi, Kalaneuvos.fi, Satokausi.fi, Fineli.fi, Martat
Kuva: Jari Kettukangas