Kalaruoka

Kalaravintolat

Kotimaisen kalan kysyntä on juuri nyt runsasta Suomessa. Silti pelkästään kalaruokiin ja/tai mereneläviin erikoistuneita ravintoloita ei ole tarjolla määräänsä enempää. Karu tosiasia on, että harva ravintola pysty rakentamaan kannattavaa liiketoimintaa pelkästään kalaruokien ympärille. Jos näin kuitenkin on, monet kannattavat kalaravintolat ovat rakentaneet liiketoimintansa runsaan ja monipuolisen kalapöydän ympärille.

Mistä lähteä etsimään?

Lyhyen selvittelyn jälkeen voidaan todeta, etteivät kotimaiset kalaravintolat ole ainakaan järjestäytyneet millään tavalla, joten sitä kautta niiden löytäminen kootusti on haastavaa. Ennen Googlea voi kuitenkin ottaa maalaisjärjen käteen ja miettiä, minne kalaravintolat voisivat mahdollisesti sijoittua. Yleensä kalaravintoloita on siellä, mistä kalaakin saa eli rannikon sekä sisävesien äärellä olevista kaupungeista sekä perinteisistä kalastajapitäjistä. Myös paikkakunnilla, joissa on laajamittaisempaa kalanjalostustoimintaa, kalaravintola ja tehtaanmyymälä saattaa löytyä kalanjalostuslaitoksen yhteydestä. Suurempien kaupunkien roolia ei tässäkään asiassa voi väheksyä. Mitä enemmän kaupungissa on asukkaita, sitä enemmän tilausta on myös erikoisravintoloille, joten katseet kannattaa keskittää siihen suuntaan.

Tuotevalikoima

Ympärivuotisesti toimivat kalaravintolat rakentavat valikoimansa kattavan noutopöydän varaan. Noutopöydissä tarjoillaan usein perinteisiä kalastustuotteita, joiden raaka-aineet eivät ole niin vahvasti sesonkeihin sidottuja. À la Carte -ravintoloilta voikin odottaa enemmän kotimaisia sesonkien mukaisia raaka-aineita. Suurimpien kaupunkien kysyntä ja tarjonta kulkevat usein trendien aallonharjalla, jolloin lautaselle voi päätyä kuhan poskien ja kalan suomujen lisäksi esimerkiksi ranskalaisia ostereita tai norjalaisia käsin kerättyjä kampasimpukoita. Toisaalta klassikoille on myös paikkansa. Paistetut silakat tai muikut perunamuusilla ovat takuuvarma lounashitti missä päin Suomea tahansa.

Yksi tuoteryhmä on kuitenkin iskenyt suomalaisille kalamarkkinoille moukarin lailla – sushi. Sushiravintoloita tuntuu olevan isommissa kaupungeissa lähes yhtä paljon kuin pizzerioitakin. Susheja ei tarvitse enää pipertää suuhun piskuisissa ravintoloissa, vaan ruokalähettipalvelut kuljettavat sushiannokset kotiovelle saakka. Tuorein, ja volyymeiltään ehkä se kovin, juttu on supermarketteihin rantautuneet sushiravintolat. Sushista on tullut suomalaisille ehtaa pika- ja arkiruokaa. Valitettavasti sushin pääraaka-aineena on kasvatettu norjalainen lohi. Valtava sushibuumi ei kuitenkaan juurikaan paranna kotimaisen kalantuotannon tilaa. Vai olisiko siinä kenties markkinarako?

Kotimaisuus ja tuoreus on valttia

Kala on arvokas raaka-aine. Kun kuluttaja suuntaa nauttimaan kalaisan ravintolaillallisen, vaatii hän myös parasta mahdollista laatua. Laatu ja tuoreus yhdistetään aina kotimaiseen kalaan, ja sitä kuluttajat odottavat ravintoloilta. Ravintoloilla ei ole kuitenkaan velvollisuutta ilmoittaa kalan alkuperää ja tähän asiaan tuskin on tulossa muutoksia tulevaisuudessa. Markkinarako lieneisi tässäkin niillä ravintoloilla, jotka kertovat avoimesti kalan alkuperän ja painottavat kotimaisuutta ja tuoreutta.

Kalastustuotteille on omat eurooppaalaiset säännöt alkuperämaan tai -alueen ilmoittamisesta, joten kansalliset alkuperämerkintävaatimukset ovat ongelmallisia sen suhteen. Joka tapauksessa kuluttajalla on oikeus kysyä tarjoiltavan kalan alkuperää. Monet ravintolat kuitenkin ilmoittavat tänä päivänä ruokalistallaan käyttävänsä esimerkiksi vain kotimaista alkuperää olevaa kalaa tai kaloja jotka on pyydetty kestävistä kalakannoista. Myös ruoka-annosten esittely on nykyään kiinteä osa ravintolakokemusta. Monesti kalan tai muiden merenelävien alkuperä esitellään annoksen esittelyn yhteydessä. Kestävyys ja kotimaisuus ovat tärkeitä arvoja ravintoloille ja se on merkittävä osa imagoa ja markkinointia.

Mutta mistä ne kalaravintolat löytyvät?

Kuten kaikki muissakin asioissa, helpoin tapa lähteä etsimään kalaravintolaa on internet. Suomen kalaravintolat eivät siis ole järjestäytyneet millään tavalla, joten niiden löytäminen kootusti on haastavaa. Rannikon suurista kaupungeista samoin kuin sisävesien kaupungeista löytyy ruokaravintoloita, joissa on useampia kala-annoksia tarjolla, mutta vain harvoja vain kalaan panostavia ravintoloita.

Tripadvisor-sivusto tarjoaa ravintolavinkkejä matkailijoille, mutta ihan yhtä lailla sitä voi hyödyntää kuka tahansa. Lisäksi lyhyen googlettelun jälkeen löytyi ainakin kaksi listausta parhaista kalaravintoloista. Kaikista näistä ei saa pelkästään kalaruokaa, mutta ainakin laadukkaita kala-annoksia. Toptasten sivuilla on listaus Suomen parhaimmista kalaravintoloista ja löydät sen tästä. Foodsightseeing on puolestaan listannut Helsingin parhaat kalaravintolat. Tässä myös Tripadvisorin listaus Helsinkiin. Sitäpaitsi kysyvä ei tieltä eksy eli paikallisilla on hyvä tuntemus alueensa tarjonnasta – hyvää kalatarjontaa kannattaa kysäistä paikallisilta.

Kalaruokaan keskittyneitä ravintoloita Suomessa:

  • Kalastajan Koju – Savonlinna
  • Muikkuravintola Sampo – Kuopio
  • Merimesta – Pori
  • Ravintola Kalakokit – Tampere
  • Vihiluodon kala – Tupos
  • Kalaravintola Kalax – Kaukajärvi, Tampere
  • Fisken på Disken – Helsinki

Lähteet

Ruokavirasto.fi, Mmm.fi, Hs.fi, Toptaste.fi, Foodsightseeing.net, Tripadvisor.fi