Kalaruoka

Cevapcicit säynävästä & paprikakermaviilikastike

Tekoaika 1 h 30 min
Passiivinen valmistumisaika 20 min
Annokset 4
Vaikeusaste Keskitaso

Ainekset

Cevapcicit säyneestä (kalapihvit)

n. 1 kg
säynefile, nahaton
2 kpl
kananmuna
1 kpl
keltasipuli, iso
2 kpl
yksikynsivalkosipuli
1 kpl
sitruuna (kuoret, raastettu)
20 rouhaisua
mustapippuri
3 tl
paprikajauhe
2 tl (curry 1 tl)
grillausmauste (tai curry)
1 tl
timjami (kuivattu)
2 - 3 tl
suola
1 dl
kasviöljy (esim. oliivi)

Paprika-kermaviilikastike

200 g / 1 prk
kermaviili (täysrasvainen)
3 tl
paprikajauhe
2 rkl
hunaja
2 rkl
ketsuppi
1 tl
suola

Paistinperunat

n. 10 kpl
Peruna, kypsä
1 - 2 dl
Kasviöljy (paisto)
4 - 5 tl
Grillausmauste
6 rouhaisua
Mustapippuri
2 tl
Suola

Valmistus

Cevapcicit ovat ”kalapihvit” balkanilaiseen tyyliin. Balkanin alueen monissa maissa on oma versionsa tästä mausteisesta jauhetusta lihasta tehdystä rullasta tai pötköstä. Toisissa on vain possua, yksissä lammasta ja kolmansissa possua, nautaa ja lammasta ja reseptejä lähes yhtä monta kuin tekijöitäkin. Usein ne grillataan, mutta ei aina. Yhdistäviä tekijöitä kaikissa on kuitenkin pieni mausteisuus ja valkosipuli sekä paprika jossakin muodossa – joskus mausteena ja joskus lisukkeena, toisinaan molempia.

Kalaa maustetaan Suomessa ja itse asiassa kyllä muissakin pohjoismaissa hyvin samankaltaisesti ja yksipuolisesti, joten joskus kannattaa vähän irrotella ja etsiä uusia yhdistelmiä. Tässä reseptissä otetaan Balkanilta pikantit mausteet ja muoto ja yhdistetään ne suomalaiseksi kalapihviksi uusin vaattein.

Näin se käy:

Fileoi säyneet joko tavalliseen tyyliin tai ota irti vain seläke selän kautta kalaa avaamatta. Mikäli fileet ovat pakkasesta, niin kuivaa kalat hyvin ennen jauhamista. Mikäli sinulla ei ole kypsiä perunoita eiliseltä, niin keitä perunat ensimmäisenä.

Jauha kalat kahteen kertaan lihamyllyllä. Jauha samalla myös keltasipuli ja valkosipuli massan joukkoon (ensimmäisen jauhatuksen perään), niin ne sekoittuvat massaan hyvin. Lisää massaan sitten mausteet, öljy ja kananmunat. Sekoita ja suorastaan vaivaa hyvin. Voit tehdä massan myös vaihtoehtoisesti tehosekoittimessa, jolloin saat hieman erilaisen, kiinteämmän rakenteen. Laita massa tekeytymään jääkaappiin siksi aikaa, kun teet kastikkeen ja paistat perunat.

Sekoita kermaviiliin mausteet ja laita jääkaappiin tekeytymään. Leikkaa perunat paksuiksi kolikoiksi tai vaikka lohkoiksi (pitkät uppopaistetut lohkoperunat ovat Balkanin alueella yleinen lisuke tässä yhteydessä). Paista runsaassa öljyssä ja mausta grillausmausteella, mustapippurilla ja suolalla. Laita syrjään odottamaan ja pidä lämpimänä sillä aikaa, kun paistat cevapcicit.

Muotoile massasta pitkuloita. Tästä reseptistä tulee n. 12 reilumpaa tai 16 pienempää cevapciciä. Paista kahdessa tai kolmessa erässä pannun koosta riippuen. Käytä kasviöljyä ja korkeampaa keskilämpöä, paistoaika pannusta riippuen pienemmille 2–3 minuuttia / puoli ja isommille 3–4 minuuttia puoli – pääasia on, että pinnoissa on kuitenkin nätti väri. Älä ylikypsennä ”varmuuden vuoksi”, ellet jostain syystä halua kuivempaa murkinaa.

Jos haluat aidompaa Balkanin tuntua, niin tee cevapcicit grillillä: paista ensin hetki rakennetta hieman kiinteämmäksi parilalla ja siirrä sitten loppukypsymään ritilöille ottamaan väriä ja savun makua.

Puristele valmiiden cevapcicien päälle sitruunamehua. Koristeeksi hienonnettuja nippusipulin varsia. Oheen tietysti paistinperunat ja kastike. Jos seudullasi on erittäin hyvin varustettu kauppa ja löydät sen hyllystä slovenialaista Ajvar -paprikatahnaa, niin voit voit tarjoilla sitäkin kermaviilikastikkeen ohella. Myös mm. unkarilaiset paprikasäilykkeet sopivat tähän yhteyteen.

Vinkki 1: Jos massa on aivan liian löysää muotoiltavaksi, lisää hieman peruna- tai korppujauhoja. Massa kuitenkin kiinteytyy kypsennettäessä melko nopeasti, joten mieluummin kokeile ensin.

Vinkki 2: tämän reseptin voi tehdä myös sekakalasta. Hauki, lahna, sulkava, särki, kaikki käy. Jos haluat lisää mehevyyttä, voit myös jauhaa mukaan vaikka kirjolohen vatsaliepeen lihat.

Vinkki 3: resepti on maidoton kermaviilikastiketta lukuun ottamatta. Korvaa kermaviili esim. majoneesilla tai muulla maidottomalla tuotteella halutessasi.

Tiesitkö? Cevapcicin tai cevapin alkuperä on historiallisessa kebabissa, jolloin se tarkoitti vielä grillattua lihaa tai lihaa vartaassa yleisellä tasolla – hieman toisessa muodossa kuin sen nykyään tunnemme. Periaatteessa cevapcici onkin kuoreton makkara!

(RN)

Kategoriat

Ruokalaji
Kalalaji
Sesongit
Erityisruokavaliot
Vaikeusaste

Opi lisää