Kalaruoka

Kalan marinointi ja maustaminen

Kalan perusmauste on suola ja kaikkein mieluiten merisuola. Kala kannattaa maustaa suolalla juuri ennen kypsentämistä tai heti kypsentämisen jälkeen. Jos kala jauhotetaan paistamista varten, on parempi maustaa jokainen filee yksitellen kuin sekoittaa suola jauhojen joukkoon. Silloin on helpompi pysyä kartalla käytetyn suolan määrästä.

Suolan lisäksi rasvaisille ja voimakkaan makuisille kaloille – kuten lohi, kirjolohi, muikku, siika, nieriä ja lahna – sopivat esimerkiksi pippurit ja valkosipuli, vähärasvaisille kaloille – esimerkiksi seiti, turska, hauki, ahven ja kuha – taas sitruuna ja yrtit. Yleisesti ottaen rasvaisempien kalojen kanssa voi rohkeasti kokeille erilaisia makuja. Miedomman makuisten kalojen kanssa puolestaan kannattaa varoa, ettei peitä kalan omaa makua liikaa.

Loppujen lopuksi kalan maustaminen on kuitenkin aina makukysymys. Jotkut pitävät voimakkaammista mauista, toiset taas haluavat pitää kalan oman maun aterian hallitsevana makuna.

Marinointi sopii myös kalalle

Jos kalan haluaa marinoida, tulee hyvä perusmarinadi esimerkiksi sitruunamehusta, öljystä ja pippurista. Jos haluaa kokeilla hieman vaativampaa marinadia, voi sen sekoittaa valkoviinistä, öljystä, hienonnetusta sipulista, laakerinlehdistä, persiljasta, timjamista ja pippureista. Liiallisen etikan tai sitrushedelmien käyttöä kannattaa kuitenkin välttää, sillä hapot alkavat kypsyttää kalaa.

Kalan liha on kuitenkin sen verran monikäyttöinen raaka-aine, että sen kanssa voi kokeilla voimakkaammankin makuisia marinadeja. Esimerkiksi lohen kanssa sopivat loistavasti erilaiset aasialaistyyliset marinadit, joiden pohjana käytetään soijaa tai chilikastiketta. Nämä kastikkeet jättävät kauniin kiillon lohen pintaan ja antavat ruoalle juuri sopivasti potkua.

Lihan tapaan myös kala voidaan marinoida ennen grillausta. Kokonaisen kalan kannattaa antaa marinoitua vähintään kaksi tuntia ennen valmistusta. Valmiin fileen marinointiaika on hieman lyhyempi, mutta mielellään kuitenkin vähintään tunti.

Perusmarinadi

  • 1 dl öljyä
  • ½ dl sitruunamehua
  • ½ dl valkoviiniä
  • ½ tl sitruunapippuria
  • 1 tl hienonnettuja yrttejä (esim. basilikaa, rakuuna tai kirveliä)
  • ½ nippua hienonnettua tilliä, persiljaa tai ruohosipulia

Ensin marinadi sekoitetaan ja sitten kalafileiden annetaan maustua siinä tunnista kahteen ennen valmistusta.

Aasialaistyylinen marinadi

  • 1 dl öljyä
  • ½ dl sitruunamehua
  • ½ dl valkoviiniä
  • ½ tl sitruunapippuria
  • 1 tl hienonnettuja yrttejä (esim. basilikaa, rakuuna tai kirveliä)
  • ½ nippua hienonnettua tilliä, persiljaa tai ruohosipulia

Ensin marinadi sekoitetaan ja sitten kalafileiden annetaan maustua siinä tunnista kahteen ennen valmistusta.

Lähteet

Hätälä, Kalaneuvos, K-Ruoka.fi, Prokala.fi, Savon Sanomat

Opi lisää