Kalaruoka

Kalapihvit sorvasta & piimäkastike

Tekoaika 1 h 30 min
Passiivinen valmistumisaika 8 h
Annokset 4
Vaikeusaste Keskitaso

Ainekset

Sorvapihvit

400 g
Sorvan liha, esikypsennetty
1 kpl
Keltasipuli
1/2 - 1 dl
Ruiskorppujauho
1 - 2 dl
Kuohukerma
2 kpl
Kananmuna
1 tl
Sitruunapippuri
1 tl
Suola
50 g
Voi (paistamiseen)
1 dl
Öljy (paistamiseen)

Piimäkastike

2,5 dl
Piimä, täysrasvainen
4 - 5 rkl
Creme Fraiche, täysrasvainen
2 rkl
Sitruunan mehu
1/2
Sitruuna, kuori, raast.
1 dl
Tilli, hienonnettu
1 tl
Sokeri
0,5 tl
Mustapippuri

Massasta tulee 8 keskikokoista pihviä.

Valmistus

Matkustan ympäri maailmaa, laukussa leipää ja piimää vaan. Jos mua hiukkasen onnistaa niin uuden ystävän saan. Nimittäin sorvan.

Tässä reseptissä hieman perinteestä poiketen tehdään pihvit esikypsennetystä kalasta. Tällöin perkuuvaiheessa säästyy aikaa, kun tarvitsee vain saksia kala auki, napata pää pois ja sisukset syrjään. Ja kalat suolaan yöksi. Sitten vaan kokonaiset kalat mikroon, uuniin tai grilliin. Tämän jälkeen renssataan kalanliha käyttöön ja napataan suurin osa ruodoista syrjään. Loput pienimmät katoavat sitten monitoimikoneen terissä.

Esikypsennetystä kalasta syntyy hieman kuohkeampi ja erilainen rakenne kuin raa’asta kalasta tehdyissä pihveissä. Kokeile myös lapsille – ainakin allekirjoittaneen nelihenkinen kalanirso katras söi näitä pihvejä hyvällä ruokahalulla.

Näissä kalapihveissä käytetään ruiskorppujauhoja, joka tuo makuun syvyyttä ja sävyä. Oheen tehty raikkaan hapokas piimäkastike luo hienon makuparin, eikä oheen tarvita enää kuin ihan tavalliset keitinperunat. Ollaan suomalaisten makujen raskaassa sarjassa.

Näin rukiin, piimän ja sorvan triennaali tuotetaan:

Tähän reseptiin käytettiin neljä reilusti isompaa sorvaa. Perkaa sorvat. Poista sisukset ja pää, huuhtele kylmällä raikkaalla vedellä ja laita yöksi suolautumaan (voit toki suolata kalat myöhemmässäkin vaiheessa). Kypsennä kalat lempeästi mikrossa, uunissa tai vaikka grillissä. Renssaa lihat kaloista vielä kuumahkoina, nappaa ainakin suurimmat ruodot syrjään. Vaihtoehtoisesti voit erotella liberaalisti vain nahat, evät, kylkiruodot ja selkärangan lihoista ja käyttää lihat myllyn kautta. Tosin jos monitoimikoneesi on tehokas ja terät terässä, jauhautuvat ruodot kyllä siinäkin.

Tee piimäkastike tekeytymään ensimmäisenä. Hienonna tilli niin pieneksi kuin veitsellä saat. Sekoita sitten kaikki ainekset. Vispilöi perusteellisesti sekaisin, jopa hieman kuohkeaksi. Laita kylmään maustumaan.

Laita sorvanlihat monitoimikoneen kulhoon ja aja puolisen minuuttia korkeilla kierroksilla hienommaksi – samalla jauhautuvat loput mahdolliset ruodot. Lisää kananmunat, puolet ruiskorppujauhoista, mausteet ja pienitty sipuli. Aja tasaiseksi massaksi, hieman koneesta riippuen puolesta minuutista minuuttiin. Lisää sitten koneen käydessä kerma ohuena nauhana massaan. Jos massa on mielestäsi liian löysää, lisää loput ruiskorppujauhot (1/2 dl) ja jos liian jämäkkää/kuivaa, niin lisää 1/2 – 1 dl kermaa. Massa laitetaan tekeytymään kylmään puoleksi tunniksi, jossa se vielä jämäköityy, joten älä ylireagoi korppujauhojen lisäämisessä.

Laita perunat kiehumaan ja aloita pihvien paistaminen. Pannu reilulle keskilämmölle (ei liian kuumaksi). Muotoile massasta pihvejä ja laita paistumaan öljyn ja voin sekoitukseen. Paistele rauhallisesti pari kolme minuuttia puoleltaan ja käännä pihvit, kun väri on sievä. Lisää pannulle aina nokare tuoretta voita ja ruokalusikallinen öljyä, kun käännät pihvejä. Ruiskorppujauhot antavat pihveille hieman tummemman paistopinnan, joten käännä vaikka pariinkin kertaan, jolloin paistuminen on tasaista, eikä yksi puoli tummu liikaa. Varman päälle paistamista kypsyysmielessä ei tarvita, sillä kalathan oli jo esikypsennetty.

Laita tarjolle perunoiden ja piimäkastikkeen kanssa. Jos haluat, koristele hienonnetulla sipulinvarrella tai tillillä. Taustalle soimaan Veikko Lavia, Olavi Virtaa tai Annikki Tähteä. Lasiin viileää kotikaljaa tai lähdevettä. Nauti. On lottovoitto syntyä hyvien sorvavesien äärelle.

Vinkki 1: Voit käyttää myös tavallisia korppujauhoja, jolloin muotoile pihvit ruisjauhojen kanssa. Ruiskorppujauhojen sijasta voit myös käyttää maidossa tai kermassa turvotettua tummaa näkkileipää tai ruisleipää.

Vinkki 2: Sorvan ohessa tai sijasta voit käyttää myös muita särkikaloja, kuten lahnaa, särkeä, pasuria jne.

P.S. Reseptissä mainittu passiivinen valmistumisaika on käytännössä kalan yön yli suolaamisaika. Voit myös suolata vasta pihvimassan, jolloin passiivista aikaa ei tule.

(RN)

Kategoriat

Ruokalaji
Kalalaji
Sesongit
Erityisruokavaliot
Vaikeusaste

Opi lisää