Valmistus
Sillistä tehtynä tämä klassikko on varmasti monelle tuttu, mutta nyt käytetään suomalaista silakkafilettä ja lopputulos on vähintään yhtä hyvä, ellei parempi. Tuoreista silakkafileistä tehtynä tämä on ainakin erityisen maukas ja raikas herkku esimerkiksi vapun, juhannuksen tai joulun kalapöytään – tai ihan vaan vaikka leivän päälle saunan jälkeen.
Tee näin:
- Laita silakkafileet suolaantumaan pariksi kolmeksi tunniksi (karkeaa suolaa ja jääkaappiin)
- Kiehauta vesi ja sulata siihen sokeri. Lisää etikka ja jäähdytä tosi kylmäksi.
- Tee erillinen esiliemi, jossa on puolet etikkaa ja puolet vettä
- Huuhtele suolatut silakkafileet esiliemessä (n. minuutti)
- Valuta fileet
- Pilko sipulista ja porkkanoista haluamasi laisia – kolikkoa, siivua tms.
- Jos haluat, voit leikata fileet pitkittäin puoliksi tai kääriä fileet rullalle
- Lado sopivaan (lasi)astiaan kerroksittain silakkaa ja vihanneksia, mausteita ja timjamia
- Kaada säilöntäliemi päälle niin, että kaikki peittyy
- Laita kylmään tekeytymään. Seuraavana päivänä voi jo syödä, mutta maut paranevat pari päivää
- Lasimestarin silakka säilyy helposti pari viikkoa
Voit hieman varioida mausteita, jos haluat. Sopivia lisämausteita ovat esim. piparjuuri sopivina paloina tai fenkolisiivut. Hauskaa vaihtelua syntyy esimerkiksi eri värisillä porkkanoilla.
Mielenkiintoisia ja maukkaita versioita syntyy myös vaihtamalla silakka siikaan, särkeen tai haukeen. Tällöin kala fileoidaan nahattomaksi ja siitä tehdään sopivia suikaleita tai suupaloja. Pidennä silloin esisuolausta yön yli ja voit pitää kalasuikaleita esiliemessä tunnin verran.
(RN)