Kalaruoka

Savustettu lahna

Tekoaika 30 min
Passiivinen valmistumisaika 5 h
Annokset 4
Vaikeusaste Helppo

Ainekset

Savulahna

1
Perattu lahna, kokonainen
2 dl
Merisuolaa, karkea
2 - 3 dl
Leppälastuja
1 - 2
Katajanoksa
2
Sokeripala

Passiivinen aika on kalan suolautumisaika yön yli. Tekoaika 30 min on kalan käsittely ja valmistelu. Savustusaika riippuu kalan koosta, mutta 30 - 60 minuuttia yleensä sopiva.

Valmistus

Lahna, varsinkin isompi sellainen, on mehevä ja todella herkullinen kala. Jauhettuna se taipuu vaikka mihin, mutta kun vähän vauraampi kilon ylittävä yksilö nousee verkoista, katiskasta tai ongella, niin sen paikka on savustuspöntössä. Perinteisesti savustettu kookas lahna on on yksi parhaista savukaloista ja sen savustaminen on helppo homma. Loppukeväästä juhannukseen asti lahna on sesongissa, joten vesille – tai kalatiskeiltä kyselemään!

Näin se käy:

Avaa lahna ihan kuten muutkin kalat ja poista sisukset ja kidukset. Huuhtele kylmällä raikkaalla vedellä ja putsaa vatsaontelo. Kuivaa. Aseta lahna astiaan ja suolaa karkealla merisuolalla reilulla kädellä alta, päältä ja muista laittaa vatsaonteloonkin suolaa. Anna suolautua jääkaapin kylmimmässä osassa yön yli.

Monissa ohjeissa kerrotaan, että ylimääräinen suola pitää pyyhkiä pois ennen savustusta, mutta itse vain kuivaan kalan puolihuolimattomasti ennen pönttöön laittoa. Savukala on parempaa hieman liian suolaisena, kuin vajaasti suolattuna. Jos muuten lahna on todella iso, niin voit poistaa pään ja katkaista pyrstönkin, jotta se mahtuu savustuslaatikkoon/pönttöön.

Ota lahna jääkaapista ja valmistele tarve muut tarpeet. Leppälastua, pari katajanoksaa ja pari sokeripalaa, ihan kuin muidenkin kalojen kanssa, ja kala savustumaan. Jos savustat avotulella, niin pidä yllä pientä kynsitulta laatikon alla ja jos sähkösavustimella, niin ei tarvitse tehdä mitään. Isoa kalaa voi savustaa yllättävän kauan ja sopivan kypsä se on silloin, kun evät irtoavat vaivattomasti vetämällä. 30 – 60 minuuttia on sopiva aikaikkuna ja nyanssit riippuvat kalan koosta.

Kun kala on valmis, anna vetäytyä muutama minuutti. Laita tarjolle haluamasi lisukkeiden kanssa, mutta monimutkaisiin makuihin ei kannata lähteä – anna kalan loistaa. Jos haluat kauniimman esillepanon, voit poistaa nahan osittain valmiiksi.

Vinkki: Jos teet 10% suolaliemen (jäähdytetty), niin kalan suolaantuminen siinä ottaa parisen tuntia ja tulos on todella tasainen. Voit suolata kalan suolaliemessä myös savustamisen jälkeen. Tällöin valmis kypsä kala liemeen kuumana suoraan savustimesta ja anna liota puolisen tuntia hieman kalan koosta riippuen. Jos haluat lisää tietoa suolaliemistä ja niiden käytöstä, laita meille viestiä.

Mahtavia savukalahetkiä kaikkiin laiturinnokkiin!

(RN)

Kategoriat

Kalalaji
Sesongit
Erityisruokavaliot
Vaikeusaste

Opi lisää