Onko sinun kohdallesi osunut makuvirheellistä kalaa? Nyt siihen on ehkä kehitetty ratkaisu, joka poistaa ongelman – ainakin kasvatetun kalan osalta.
Kalojen makuvirheet ja vesihome aiheuttavat merkittäviä taloudellisia tappioita kalankasvatukselle maailmanlaajuisesti. Luke ja VTT ovat kehittäneet kaappariratkaisuja, jotka perustuvat kemiallisesti käsiteltyihin kuitumateriaaleihin, näiden ongelmien ratkaisemiseksi.
Makuvirheet heikentävät kasvatetun kalan markkina-arvoa ja kuluttajien kiinnostusta. Vesihome puolestaan aiheuttaa lohikalojen viljelyssä jopa 10 % vuosittaiset tuotantotappiot ja on uhka uhanalaisille kalakannoille.
”Olemme kehittäneet lupaavia kaapparimateriaaleja makuvirhe- ja vesihomeongelmien hoitamiseen. Ratkaisuillamme voi olla merkittäviä vaikutuksia alan kannattavuuteen”, sanoo Luken Jani Lehto. ”Kehittämämme selluloosapohjaiset kaapparimateriaalit kaappaavat vedestä vesihomeitiöitä ja makuvirheyhdisteitä”, kertoo VTT:n Hannes Orelma.
Rohkaisevia tuloksia käytännön kokeista
Luken Laukaan laitoksella tutkittiin makuvirheyhdisteiden kaappaamista. Kuitumateriaali kaappasi parhaimmillaan tuhatkertaisia pitoisuuksia verrattuna käsittelemättömään veteen. Käsittelyssä kasvaneiden kalojen makuvirhepitoisuudet jäivät alle havaittavien raja-arvojen. ”Tämä on erittäin kiinnostava tulos”, toteaa Luken Petra Lindholm-Lehto.
Luken Enonkosken laitoksella testattiin vesihomeitiöiden kaappaamista. Kaappareiden käyttö pienensi itiöiden määrää vedessä huomattavasti. ”Kehittämämme menetelmä perustuu vaarattoman kaapparimateriaalin käyttöön ja siksi tulokset ovat kiinnostavia”, Lindholm-Lehto kertoo.
Kaappariratkaisuille haettu patentteja
Molemmille innovaatioille on haettu patenttisuojaa. ”Tulokset ovat rohkaisevia ja osoittavat ratkaisujemme potentiaalin. Haluamme jatkaa kehittämistä ja toivomme yhteydenottoja yrityksiltä”, Jani Lehto sanoo.
Mistä makuvirheet johtuvat?
Kirjolohen ja muiden kalojen makuvirheet (maan, mullan tai mudan maku) johtuvat kalan lihaan kertyneestä geosmiinista ja 2-metyyli-isoborneolista (MIB). Nämä yhdisteet syntyvät mikrobitoiminnan seurauksena erityisesti kiertovesilaitoksissa, mutta myös luonnonvesissä. Yhdisteet ovat vaarattomia ja aiheuttavat vain makuhaittoja. Ongelma on pahimmillaan keskikesän helteillä, eikä liity mitenkään kalan tuoreuteen.
Myytävä kala raikastetaan
Makuvirheet pyritään poistamaan kalan lihasta ”raikastuksessa”. Myyntiin meneviä kaloja pidetään puhtaassa vedessä ennen teurastusta, mutta istutuslampien ja luonnonvesien kaloille ei tällaista käsittelyä ole. Vesien kylmetessä tilanne paranee, kun mikrobitoiminta vähenee.
Lähteet: https://www.vttresearch.com/fi/uutiset-ja-tarinat/kalojen-makuvirheet-ja-vesihome-kuriin-luken-ja-vttn-kehittamilla, https://www.luke.fi/fi/uutiset/kalojen-makuvirheet-ja-vesihome-kuriin-luken-ja-vttn-kehittamilla-teknologiaratkaisuilla