Kalaruoka

Blinivohvelit

Tekoaika 1 h
Passiivinen valmistumisaika -
Annokset 3
Vaikeusaste Keskitaso

Ainekset

Blinivohvelit

160 g
Mantelijauho
240 g
Smetana 35%
2
Kananmuna
1 - 2 tl
Tilli (kuivattu)
1,5 tl
Suola (meri)
1,5 tl
Ruokasooda
1 tl
Mustapippuri (rouh.)
(sulata)
Paistovoita

Graavikirjolohiröra

150 g
Graavikirjolohi
1
Punasipuli
200 g
Creme Fraiche 28%
3 - 4 rkl
Majoneesi
4 oksaa
Tilli (tuore)
1 tl
Mustapippuri (rouh.)

Vaahdotettu sitruunasmetana

240 g
Smetana 35%
1 raastettuna
Sitruunan kuori
0,5 tl
Suola

Hauen mäti

150 g
Mätiä
maun mukaan
Mustapippuri (rouh.)
maun mukaan
Tilliä

Savumuikku- tai ahvensäilyke

1 prk
Kalasäilyke

Pikamarinoitu punasipuli ja koristeluun

1
Punasipuli
loraus
Valkoviinietikka
loraus
Öljy

Päällysteyhdistelmät blinivohveleille:

1. Graavikirjolohiröraa ja hienonnettua ruohosipulia

2. Sitruunasmetanaa, hauenmätiä, hienonnettua tilliä tai ruohosipulia ja pikamarinoitua punasipulia

3. Sitruunasmetanaa, savukalasäilykettä ja ruohosipulia tai tilliä ja pikamarinoitua punasipulia

Valmistus

Herkullisissa blinivohveleissa yhdistyvät perinteisten blinien ja vohvelien parhaat puolet. Ja bonuksena tämä resepti sopii myös keto- ja vhh-ruokavalioihin, sillä tässä käytetään mantelijauhoja.

Hauen mäti on herkullista ja tietysti myös muut suomalaisten luonnonkalojen mädit sopivat blinikäyttöön. Tiedustele parhailta kalatiskeiltä esim. mateen, muikun tai siian mätiä. Särjen ja simpun mätiä kannattaa myös kokeilla!

Blinivohvelitaikinasta tulee n. 8 – 10 pientä blinivohvelia ja täytteet riittävät yhteensä näille. Kasvata määriä, jos syöjiä on enemmän kuin 3 – 4. Vohveliraudoissa on koko- ja ominaisuuseroja, joten sovella omalle laitteellesi.

Tee ensin taikina tekeytymään.

  1. Vatkaa kananmunat ja smetana sekaisin ja sekoita niihin loput ainekset
  2. Anna tekeytyä viileässä sen aikaa kun teet/valmistelet täytteet

Tee kirjolohiröra maustumaan.

  1. Hienonna punasipuli ja tilli
  2. Hienonna graavikirjolohi
  3. Yhdistä ja sekoita creme fraichen ja majoneesin kanssa
  4. Mausta mustapippurilla, tarkista suola

Tee sitruunasmetana.

  1. Kumoa smetanat kulhoon
  2. Vaahdota, kunnes smetanassa on rakennetta
  3. Raasta sitruuna kuori mukaan ja sekoita
  4. Laita kylmään odottamaan (tarkista suolan tarve, kun maustunut)

Pikamarinoi punasipuli.

  1. Leikkaa sipuli niin hienoksi kuin osaat
  2. Laita astiaan ja lorauta päälle tilkat etikkaa ja öljyä
  3. Sekoita

Paista blinivohvelit.

  1. Esilämmitä vohvelirautaa hetki (keskilämpö parempi kuin liian kuuma)
  2. Voitele vohveliraudan alapinnat liberaalisti sulatetulla voilla
  3. Lusikoi taikinaa paistopinnalle ja valele raudan ja taikinan yläpinnat voilla reilusti
  4. Sulje kansi ja paista n. 4 minuuttia
  5. Avaa kansi ja valele hieman lisää voita
  6. Paista vielä puoli minuuttia – minuutti
  7. Nosta blinivohvelit ritilälle ja pidä lämpimänä (esim. uunissa 60-70 astetta)

Sopiva paisto ja reilu voi takaavat rapean paistotuloksen. Älä peitä liinalla, jotta rapeus säilyy. Joskus ensimmäiset vohvelit tarttuvat paistopintoihin, kun rauta on liian kuuma ja voita käytetty liian vähän. Ilmiö on sama kuin letunpaistossa eli ne toiset ja loput letut onnistuvat hienosti.

Kokonaisuudessa on runsaasti elementtejä, mutta kaikki on todella helppoa ja nopeaa ja käy käden käänteessä. Täytteitä voi myös tehdä ”tehokkaasti” samalla, kun paistat blinivohveleita.

Mätinä voit käyttää hauen mädin lisäksi tai ohella esim. myös muikun tai mateen mätiä. Myös särjen ja ahvenen mäti on herkullista. Peruskauppojen pakastealtaista löydät todennäköisimmin kirjolohen mätiä. Graavikirjolohen sijaan voit käyttää myös kylmä- tai lämminsavustettua.

Kun haluat käsitellä itse mätiä ruokapöytään, niin perusperiaatteen löydät tästä:

Mädin käsittely

(RN)

Kategoriat

Kalalaji
Vaikeusaste

Opi lisää