Valmistus
Louisianan ja New Orleansin seuduilla on oma leipä- tai oikeastaan patonkikulttuurinsa, joka on ottanut sävyjä ranskalaisesta keittiöstä. Ja siellä muhkeasti täytetty ja monimakuinen täytetty sandwich tai oikeammin patonki tunnetaan nimellä po’boy, joka on lyhenne ”poor boy” -termistä – ja se taas tarinoiden mukaan johtaa jonnekin viime vuosisadan alkupuolelle.
Nyt grillataan mökillä (tai takapihalla) sekä esipaistetut patongit että ahvenfileet ja täytetään leipä lisäksi pikkelöidyillä kesävihanneksilla.
Tee näin
- Laita grilli lämpeämään
- Siivuta ja pikapikkelöi veget, voit lorauttaa mukaan myös hieman öljyä ja maustaa suolalla ja mustapippurilla
- Paista patongit grillissä suurinpiirtein pakkauksen ohjeen mukaan rapeapintaisiksi (itse grillasimme noin 175 – 185 asteessa n. 15 minuuttia)
- Valele patongit oliiviöljyllä ja ripottele päälle sormisuolaa – pidä lämpiminä
- Paista ruodottomat ahvenfileet parilalla oliiviöljyssä ja mausta reilusti – myös suolalla
- Halkaise patongit ja voitele reilusti hyvällä majoneesilla
- Täytä pikkelöidyillä vihanneksilla
- Nosta ahvenet päällimmäisiksi
- Koristele hienonnetulla tillillä
- Raasta päälle limen kuorta ja purista limen mehua
- Kääri tiukasti voipaperiin ja leikkaa puoliksi
- Syö heti kuumana tai vaikka myöhemmin hieman jäähtyneenä – toimii silti!
Voit myös leipoa ja paistaa patongit alusta asti grillissä, jos haluat. Tai käytä kaupan tuoretta patonkia. Paras patonki aitoon po’boyhin on rapea pinnalta ja pumpulinpehmeä sisältä.
(RN)