Valmistus
Suomalainen hauki ja kotimaiset satokauden vihannekset kohtaavat wokkipannussa melkoisen kuumissa olosuhteissa. Soijakastike ja valmiit wokkimausteet säestävät taustalla. Vartissa valmista!
Wok-tekniikassa idea on, että raaka-aineet valmistellaan, leikataan, pilkotaan jne. kaikki valmiiksi ja sitten kun pannu on kuuma, niin homma käy muutamassa minuutissa. Mausteet, kastikkeet ja työvälineet pidetään käden ulottuvilla.
Kun wokkaaminen alkaa, niin reissu tehdään kerralla perille ilman välipysäkkejä. Tavoitteena yleensä rapeat, kuumat vihannekset, joten pilko vihanneksia hieman erilaisiin kokoihin kypsymisnopeuden mukaan, jotta kaikkiin jäisi kunnon purutuntuma.
Jos haluat lisätä oheen riisiä tai nuudeleita kasvisten sekaan, niin laita ne kypsentymään ennen wokkausta.
Näin se käy:
- Kuivaa haukifile huolellisesti ja suikaloi se n. pikkurillin paksuuteen
- Pyörittele suikaleet maissitärkkelyksen ja ruokasoodan kanssa kulhossa
- Jätä haukisuikaleet tekeytymään siksi aikaa, kun pilkot vihannekset
- Pilko vihanneksista suikaletta tai palaa: hitaasti kypsyvistä ohutta, nopeista reilumpaa
- Porkkana pitkittäin puoliksi ja sitten kolmasosapikkurillin paksuista viistoa suikaletta (porkkana kypsyy hitaasti)
- Sipuli puoliksi ja peukalonpaksuista venettä/siivua (sipuli kypsyy nopeasti)
- Pilko varsiparsakaalin varsiosat huolettomasti sentin parin pätkiin, mutta jätä nuput kokonaisiksi (parasta rapeana)
- Suikaloi valkokaali kolmasosapikkurillin paksuuteen (kypsyy hitaasti)
- Leikkaa paprika esim. peukalonpään kokoisiksi paloiksi (kypsyy nopeasti)
- Leikkaa purjosta (valinnainen) sormenpaksuista vinosiivua (kypsyy nopeasti)
- Laita pannu kuumaksi ja siihen reilusti öljyä. Lisää haukisuikaleet pannulle, sekoittele/paista n. 30 sekuntia tai minuutti ja anna ottaa hieman väriä. Suolaa. Nosta takaisin kulhoon odottamaan. Tärkkelys voi ottaa hieman pannuun kiinni, mutta maut irtoavat kyllä vihanneksia wokatessa.
- Lisää kaikki vihannekset kuumalle pannulle ja sekoittele/paista pari minuuttia. Voit lisätä tarvittaessa hieman öljyä.
- Lisää soijakastike, hieman nuijitut suolapähkinät ja sekoita.
- Lisää hauet ja wokkikastike, sekoita reilusti
- Lisää viimeisenä hienonnettua sushi-inkivääriä (tai raastettua tuoretta inkivääriä) ja puolen limen mehu. Sekoita reilusti. Jos haluat mukaan nuudeleita, niin lisää ne nyt.
- Heti kun kasvikset alkavat olla rapsakan kypsiä, niin nosta tarjolle toiseen astiaan tai annoksina kulhoihin. Voit raastaa koristeeksi limen kuorta ja puristaa muutaman tipan mehua päälle.
- Tarjoile heti höyryävän kuumana!
Vinkki 1: kaupoista löytää nykyään hyvin erilaisia valmiita maustekastikkeita esim. juuri wokkiin. Voit vaihdella ruoan makua kastiketta vaihtamalla. Esimerkiksi tässä reseptissä toimisi erinomaisesti myös valmis sweet & sour -kastike tai satay -kastike!
Vinkki 2: jos haluat ruokaan tulisuutta ja lisämakuja, niin lisää yksi pilkottu tuore chili ja pari pilkottua valkosipulin kynttä. Ne kannattaa laittaa pannulle jo haukien kanssa ja taas lisätä takaisin kun hauetkin.
Lisähelppoutta ruokaan saat käyttämällä pakastealtaan valmiita, kotimaisia vihannessekoituksia. Toki lopputulos on silloin hieman erilainen, mutta maukas ja nopea. Pyydä kalatiskillä käsittelemään hauki ruodottomaksi.
Kotitarvekalastajan kannattaa poistaa hauen y-ruoto jo perkaus- ja fileointivaiheessa. Nokkela kalankäsittelijä suikaloi kalat jo valmiiksi pakkaseen odottamaan, kun saalista tulee reilummin.
Katso linkeistä miten hauki perataan, fileoidaan ja poistetaan y-ruoto.
https://www.youtube.com/watch?v=TAzmrbEnUs 0
https://www.youtube.com/watch?v=vvg 6 VAMQvCw&t=22 s
PS. Tässä käytetty kalan esikäsittely on kikka kiinalaisista keittiöistä ja ravintoloista. Tekniikka tunnetaan nimellä ”velveting” ja sillä voi mureuttaa niin kalaa, lihoja kuin broileriakin. Lisäksi pinnasta tulee ”samettinen” ja kastikkeet tarttuvat hyvin.
(RN)