Kalaruoka

Kalaquesadillat suomalaisesta säilykekalasta eli Kesädillat

Tekoaika 15 min
Passiivinen valmistumisaika -
Annokset 2
Vaikeusaste Helppo

Ainekset

Kalaquesadillat, 4 kpl

1 prk (150 g)
Suomalainen kalasäilyke öljyssä, esim. Pielisen Arkikala
4 kpl
Tortillalettuja, esim. Santa Maria Corn & Wheat small
1 prk (150 g)
Makeat maissinjyvät (säilyke)
100 g
Kidneypavut (säilyke)
1 kpl
Punasipuli (tuore)
1 pss
Fajitas -mauste (osa)
150 g (pss)
Juustoraaste, esim. Coop Tex Mex

Valmistus

Suomalaista säilykekalaa voi ja tulee käyttää ulkomaisten vaihtoehtojen (varsinkin tonnikalan) sijasta – maku ja laatu on täysin tasaväkistä ellei parempaa. Ja säilykekala on siitä näppärä tuote, että sen voi kantaa mukanaan retkille ilman huolta kylmäketjusta. Nyt pyöräytetäänkin siis vikkelät, todella helpot ja maukkaat retkieväät suomalaisesta kalasta! Kalaquesadillat onnistuvat vaivatta niin retkikeittimellä, nuotiopannulla kuin vaikka matka- tai venegrillissä. Vamos!

Näin se käy:

Asettele täytteet tortillalettujen ”puolikkaalle” siten, että saat pannulla painettua toisen puolen päälle. Alimmaiseksi juustoraastetta, sitten neljännespurkillinen kalaa, reilu ruokalusikallinen papuja, toinen maissia, sitten muutama siivu tuoretta punasipulia ja päälle taas juustoraastetta. Muista fajitas-mauste, muutama hyppysellinen, ehkä puolikas teelusikallinen. Ei kannata ylitäyttää, mutta kun täytteen juusto sulaa, niin quesadilla ottaa kyllä litteämmän muodon. Lorauta kalasäilykepurkista hieman öljyä pannulle (lisää valuu täytteistä), nosta kesädillat pannulle ja esim. retkikeittimen liekillä paistele pienimmällä liekillä ja tarkkaile hieman, etteivät letut pala alta. Käännä heti, kun alla on nätti väri ja alin juustokerros on sulanut. Kaasuliekeissä ja nuotioissa on isoja eroja, joten tarkkaa aikaa on vaikea antaa, mutta kaasulla 1 – 2 minuuttia puoli (vaikka parikin kertaa kääntäen) ja nuotiolla täysin kiinni etäisyydestä ja pannusta. Tee ensimmäinen kääntö vasta kun juusto on alkanut sulaa ja pitää täytteet kiinni letun sisällä.

Kun juusto on kunnolla sulanut, kesädilloilla on kiva väri molemmin puolin ja pintakin hieman rapeutunut, niin nosta ne pois pannusta ja anna hetki jäähtyä ja asettua. Laita sillä aikaa toiset paistumaan. Syö sellaisenaan tai leikkaa muutamaan siivuun. Voit vaihdella täytteitä omaan makuusi, sillä käytännössä quesadilla on latinalaisen maailman näkemys pyttipannusta – kunhan on juustoa ja tortillalettuja. Mutta se sinun pitää luvata, että et vaihda suomalaista säilykekalaa tonnikalaan!

Tortillalettuja on eri kokoisia, tässä käytettiin medium miinus -kokoisia lettuja, jotka mahtuvat juuri perusretkikeitinsetin ”kattilankansipannulle”. Jos sinulla on suurempi retkipannu tai nuotiopannu, niin käytä sitä ja sovella täytteet letun kokoon ja retkikohteeseen ja tyyliin mukauttaen. Tästä reseptistä tulee 4 pikkuquesadillaa, mutta jos lisäät tarveaineisiin toisen purkin kalaa, otat vähän isomman juustoraastepussin ja ostat isompia lettuja, niin saat varmasti 4 isompaa kesädillaa (tai 8 pientä). Annoskooksi on ajateltu 2 pikkuquesadillaa per retkeilijä ja perheemme himoretkeilijä oli testaamisen jälkeen sitä mieltä, että riittää varmasti lounaaksi tai iltaherkuksi.

P.S. Jos teet kesädillat kotona, niin homma onnistuu uunissa, airfryerissa tai tietenkin grillissä. Tuoreita yrttejä voi silloin lisätä mukaan, esim. korianteri tai oregano sopivat kivasti.

Mukavia ja herkullisiä retkiä – ja hetkiä!

(RN)

Kategoriat

Ruokalaji
Kalalaji
Sesongit
Erityisruokavaliot
Vaikeusaste

Opi lisää