Kalaruoka

Muikku Flat Bread eli ohutleipä muikuilla

Tekoaika 1 h 15 min
Passiivinen valmistumisaika 30 min
Annokset 4
Vaikeusaste Helppo

Ainekset

Muikut ja kanttarellit

n. 400 g
muikku, perattu
1 ltr
kanttarelli, putsattu
n. 1 dl
öljyä (paisto)
1 - 2 tl
suola
0,5 - 1 tl
valkopippuri, rouhittu

Flat Bread

n. 4 dl
vehnäjauho (taikina)
n. 1 - 2 dl
vehnäjauho (vaivaus yms.)
2 dl
piimä, täysrasvainen
3 tl
leivinjauhe
1 tl
sokeri
2 tl
suola
4 rkl
oliiviöljy (taikina)
4 rkl
oliiviöljy (sively)

Yrttikastike (vaihe 1, leipien valelu)

1 dl
persilja, hienonnettu
1 dl
tilli, hienonnettu
1 kpl
valkosipuli, yksikynsi, raast.
n. 1,5 dl
oliiviöljy

Yrttikastike (vaihe 2, täytteeksi/koristeeksi)

1/2
kurkku
2 pientä sipulia
punasipuli (nippu)
0,5 dl
valkoviini-/omenaviinietikka
0,5 tl
suola

Koristelu

2 vartta
sipulinvarsia, hienonnettu
Maun mukaan
majoneesia (mieleistäsi)

Valmistus

Muikusta on moneksi. Maukkaasta ja näppärästä pikkukalasta kannattaa puuhata perinteisten herkkujen lisäksi myös vähän modernimpaa purtavaa. Muikkusäilykkeistä tehdyt pizzat ovat jo monelle tuttuja, mutta nyt mennään pykälä Italiaa (tai Savoa) kauemmaksi ja tehdään tuoreista muikuista ja kanttarelleista yrttiöljyllä valeltu flat bread, suomeksi ohutleipä, joka onnistuu kätevästi myös grillissä!

Makumaailma pysyy tässä kuitenkin vielä skandinaavisena ja muikku sekä kanttarellit maistuvat selkeästi näin tehtynä, mutta mikäli haluat, voit käyttää koristelussa myös tulisempia tai mausteisempia kastikkeita tai sutia kuumiin leipiin esimerkiksi hieman harissaa. Tai shiftaa asteen verran aasiaan sivelemällä muikut soijalla ja käyttämällä koristelussa vaikka sushi-inkivääriä. Kokeile!

Arkiversio syntyy vartissa, kun käytät valmiita pita- tai naanleipiä ja esim. pestokastiketta ja erilaisia salsoja. Paista silloin muikut pannulla tai airfryerissa, voitele leivät pestolla ja kuumenna mikrossa, uunissa tai airfryerissa ja käytä koristeluun sekä maustamiseen valmiita salsakastikkeita ja kaupan valmiita pikkelöityjä vihanneksia. Toimii.

Näin pääset onnen kukkuloille:

Aloita tekemällä flat bread -taikina. Voit tehdä sen myös vaikka edellisenä iltana tai aamulla jääkaappiin odottamaan h-hetkeä. Sekoita kulhossa kuivat ainekset ja lisää piimä sekä oliiviöljy. Sekoita ja lisää jauhoja tarvittaessa, kunnes saat koostumuksen, joka ei juuri tartu astiaan. Jauhota lauta ja vaivaa käsin minuutti pari. Anna sitten asettua tovi tai jätä viileään odottamaan.

Valmistele sillä aikaa muut ainekset: leikkaa kurkku (ilman vetistä keskiosaa) pieneksi kuutioksi ja siivuta punasipuli. Revi sienet puoliksi ja isoimmat kolmeen osaan. Tee yrttidressing. Hienonna persilja ja tilli pieneksi, raasta yksikynsivalkosipuli ja sekoita oliiviöljyn kanssa. Toisessa vaiheessa tähän lisätään vielä hieman muutakin, mutta ensin tämä riittää.

Jaa taikina neljään osaan ja kauli jauhotetulla alustalla ohuehkoksi. Voit painella ja levitellä taikinan myös käsin. Muoto saa jäädä taiteelliseksi, näin ne ovat oikeastaan kauniimpia. Laita parilapannu tai grilli kuumenemaan. Sivele flat breadin pintaan oliiviöljyä ja paista öljytetty pinta alaspäin pari minuuttia, kunnes kaunis. Käännä ja paista toiset pari minuuttia ja sivele sitten päällimmäinen pinta vielä yrttiöljyllä kuumana, kun nostat ne odottamaan. Pidä lämpimänä.

Kun olet sivellyt kaikki leivät yrttiöljyllä, voit lisätä kulhoon mukaan kurkkukuutiot, sipulin, hyppysellisen suolaa, sokerin ja omena- tai valkoviinietikan. Anna ainesten marinoitua sillä aikaa, kun paistat muikut ja sienet. Pyörittele sienet ja muikut kevyesti (maustamattomassa) öljyssä ja paista grillissä tai parilalla/pannussa nätti väri tai raidat – noin pari minuuttia puoliltaan. Mausta suolalla ja valkopippurilla.

Kokoa flat breadit. Nostele muikkuja ja sieniä leiville, lusikoi yrttidressingiä sinne tänne ja hieman (valinnaista) majoneesia muutamaan kohtaan. Koristele hienonnetuilla sipulinvarsilla. Tarjoile heti kuumina.

Vinkki 1: Jos et pidä sienistä tai niitä ei ole saatavilla, voit kokeilla myös esim. parsaa tai varsibroccolia. Kanttarellien sijasta toimivat myös mm. suppilovahverot tai herkkutatit.

Vinkki 2: Nämä toimivat myös huoneenlämpöisinä cocktailpaloina, jolloin voit tehdä ne hyvissä ajoin etukäteen ja leikata pienemmiksi annospaloiksi.

Vinkki 3: Kaasugrillissä pystyt tekemään kaiken ”kerralla”. Paista leivät ja sienet parilan puolella ja kalat ritilöillä. Leivät pysyvät lämpiminä ylätasolla. Sisäkeittiössä kannattaa tehdä leivät ensin ja sitten keskittyä sieniin ja kaloihin pannulla.

(RN)

Kategoriat

Ruokalaji
Kalalaji
Sesongit
Erityisruokavaliot
Vaikeusaste

Opi lisää