Valmistus
Tunnettu Nizzansalaatti on kotoisin Välimereltä ja on saanut nimensä Ranskassa sijaitsevan Nizzan kaupungin mukaan. Salaatista tekee ruokaisan kala, keitetyt perunat sekä kananmunat. Klassikkosalaatissa yleensä on myös vihreitä papuja ja oliiveja, mutta kasviksia voi vaihdella oman maun mukaan. Perinteisesti salaatti tehdään säilyketonnikalasta, mutta nyt kalaruoka.fi:n versiossa käytetään suomalaista purkkikalaa, joka tällä kertaa on edullista muikkua ja silakkaa.
Suomalaisia kalasäilykkeitä löytyy hyvinvarustetuista kaupoista useilta eri valmistajilta ja monia eri kalalajeja. Joskus arjen voi pelastaa kuivakaapista löytyvä kalasäilykepurkki. Nizzansalaatin usein maustaa anjovisfileet, mutta nämä voi hyvin jättää myös pois. Kastikkeena toimii kirpsakka valmiskastike tai itsetehty sitruunavinegretti. Yksinkertaisimmillaan voit lorauttaa päälle oliiviöljyä ja balsamicoa sekä rouhaista hieman suolaa ja mustapippuria.
Hyödynnä arjessa edelliseltä päivältä jääneet ainekset! Viikon ruokalistan voi myös suunnitella niin, että jo tiedetään jotain jäävän yli. Nizzansalaatissa laitat edellisen päivän keitetyt perunat lautaselle tietenkin. Kananmuniakin joskus sitä keittää liian suuren määrän, ja ne säilyvät hyvin jääkaapissa n. viikon. Tässä salaatissa voit purkkikalan hyvin korvata myös savukalalla tai paistetulla/ grillatulla kalalla.
Purkkikalasta valmistettu Nizzansalaattiannos (1 hlö) maksaa vain n.3€, jos löydät edullista suomalaista säilykekalaa.
Salaatti valmistuu näin:
- Pese kasvikset. Revi salaatti, puolita pikkutomaatit, pilko kurkku, kuori ja viipaloi sipuli.
- Jos käytät tuoreita papuja, keitä vedessä n. 5 min. ja jäähdytä nopeasti jääkylmässä vedessä lävikössä (napakkuus ja väri säilyvät). Pakastepavutkin pitää kuumentaa hyvin ja sen voit tehdä esim. mikrossa nopeasti. Liian pitkään kypsennetyt pavut ovat lötköjä, menettävät värinsä, eivätkä maistu miltään.
- Kuori keitetyt kananmunat ja puolita tai pilko lohkoiksi.
- Pilko keitetyt kuoritut perunat isohkoiksi kuutioiksi ja valmista salaatti kulhoon tai annoslautasille. Kasvikset papuineen, keitetyt perunat ja kananmunat, oliivit sekä valitsemasi suomalainen kala. Päälle (sitruunaista) salaatinkastiketta tai öljyä+balsamicoa (mustapippuria+suolaa) ja raikas ruokaisa salaatti on katettu.
(KP)