Kalaruoka

Patakukko

Tekoaika 40 min
Passiivinen valmistumisaika 2 h 30 min
Annokset -
Vaikeusaste Keskitaso

Ainekset

täyte

1 kg
tuoreita muikkuja (pienhköjä 10 cm)
1 kpl
sipuli
2-3 pkt
pekonia
1 tl
hienoa merisuolaa
ripaus/kerros
mustapippuria

kuoritaikina

2 dl
ruisjauhoja
1 dl
vettä
ripaus
hienoa merisuolaa
1 rkl
ruokaöljyä

VAIHTOEHTOISET KALAT:

- kuore eli norssi
- pikku ahvenet
- monet särkikalat

Voit tehdä patakukon myös filekaloista ilman ruotoja halutessasi.

Valmistus

Patakukko on versio vanhasta ja perinteisestä kalakukosta. Ruistaikinaa tähän versioon tulee vähemmän ja lisäksi paistoaika on tässä hieman kalakukkoa lähes puolet lyhyempi. Voisikin sanoa patakukon olevan pikakukko. Tätä toteutusta varten tarvitset kunnon uunipadan, jossa on kansi. Patakukko syntyy muikuista helpolla.

  1. Perkaa muikut, huuhtele ne nopeasti ja kuivaa.
  2. Voitele pata.
  3. Hienonna sipuli, jos haluat käyttää sitä. Peitä padan pohja pekonilla ristiin ja rastiin. Halutessasi voit myös pilkkoa pekonin.
  4. Lado pataan kerroksittain muikkuja, sipulia ja pekonia. Ripottele kerrosten väliin hienoa merisuolaa ja mustapippuria. Levitä päällimmäiseksi kerrokseksi pekonia.
  5. Sekoita puuhaarukalla kylmään veteen ruisjauhot, suola ja öljy. Kun puuhaarukka ei enää riitä, vaivaa taikina käsin loppuun. Leivo taikinasta ruisjauhojen avulla pyöreä kansi, joka saa olla isompi kuin padan halkaisija. Nosta taikinakansi pataan ja painele se tiukasti kiinni padan sisäreunoihin.
  6. Halutessasi voit säästää pienen määrän taikinaa ja kaulia sen ohueksi levyksi ja tehdä piparimuotilla kuvioita padan kannen päälle. Kostuta tällöin koristeiden alapuoli vedellä ja paina koristeet paikalleen.
  7. Paista kukkoa ensin 200 asteessa alimmalla tasolla noin 1/2 tuntia. Laske lämpö 175 asteeseen ja jatka paistamista noin 1 tunti. Laita nyt padan päälle kansi ja paista vielä 1 tunti, jolloin kokonaispaistoaika on yhteensä 2,5 tuntia. Tällöin ruodot pehmenevät. Jos muikut ovat isompia, lisää paistoaikaa.

Tarjoile lämpimänä voin ja esim. salaatin kera.

Jos saat katiskasta, onkimalla tai pilkillä pieniä ahvenia, kokeile patakukkoa! Herkullisen patakukon tekeminen on varsin helppoa ja nopeaa, kunhan saat ensin pikkuahvenet nyljettyä.Katso oheisesta Kalastajan Kanavan Kalareseptit -videosta ohjeet tämän herkun valmistukseen.

Kategoriat

Ruokalaji
Kalalaji
Sesongit
Erityisruokavaliot
Vaikeusaste

Opi lisää