Valmistus
Mehevä, makeansuolainen ja herkullinen saaristolaisleipä on kalapöytien klassikkolisuke. Leipä voi olla sellaisenaan voi/levitteen kanssa tarjolla tai juhlapöydän tähtenä valmiiksi täytettynä. Leipäresepti ei vaadi kostutusta siirappiliemellä, vaan toimii helposti vain uunissa kypsentämällä. Tämä on Masterchef 2023- voittajan bravuureita ja toimii loistavasti ympäri vuoden.
Leivän päälle sopivat kylmäsavu- ja graavikalat, mädit sekä tietenkin skagenröra. Kuvassa mm. punajuurigraavattu kirjolohi. Kasvisvaihtoehtona voi olla esimerkiksi kotijuusto, hillo sekä marjat. Jos joku kaipaa myös lihaa, kalan ohella voi olla esimerkiksi naudan/lampaan paahtopaistia ja piparjuurimajoneesia. Piparjuurimajoneesi tai -tuorejuusto ovat myös loistava makupari graavi- tai kylmäsavukalan kanssa.
- Ohjeesta tulee 3 leipää
- Lämmitä piimä yli kädenlämpöiseksi
- Lisää sekoittaen tuore hiiva ja anna ”herätä” 10 min.
- Laita uuni lämpenemään 50 c
- Lisää kaikki ainekset ja sekoita ”puuroksi”
- Jaa taikina öljyllä siveltyihin pitkulaisiin leipävuokiin 3 kpl (silikoni, kartonki, folio…)
- Kohota leivät uunissa 50 c 2 h
- Säädä uuni 175 c ja paista leipiä vielä 1,5 h
- Tarjoile voin/levitteen tai täytteiden kera
(KP)