Valmistus
Mehevä, makeansuolainen ja herkullinen saaristolaisleipä on kalapöytien klassikkolisuke. Leipä voi olla sellaisenaan voi/levitteen kanssa tarjolla tai juhlapöydän tähtenä valmiiksi täytettynä. Leipäresepti ei vaadi kostutusta siirappiliemellä, vaan toimii helposti vain uunissa kypsentämällä. Tämä on Masterchef Kristiina Ponsimo bravuureita ja toimii loistavasti ympäri vuoden.
Leivän päälle sopivat kylmäsavu- ja graavikalat, mädit sekä tietenkin skagenröra. Kuvassa mm. punajuurigraavattu kirjolohi. Kasvisvaihtoehtona voi olla esimerkiksi kotijuusto, hillo sekä marjat. Jos joku kaipaa myös lihaa, kalan ohella voi olla esimerkiksi naudan/lampaan paahtopaistia ja piparjuurimajoneesia. Piparjuurimajoneesi tai -tuorejuusto ovat myös loistava makupari graavi- tai kylmäsavukalan kanssa.
- Ohjeesta tulee 3 leipää
- Lämmitä piimä yli kädenlämpöiseksi
- Lisää sekoittaen tuore hiiva ja anna ”herätä” 10 min.
- Laita uuni lämpenemään 50 asteeseen
- Lisää kaikki ainekset ja sekoita ”puuroksi”
- Jaa taikina öljyllä siveltyihin pitkulaisiin leipävuokiin 3 kpl (silikoni, kartonki, folio…)
- Kohota leivät uunissa 50 asteessa 2 h
- Säädä uuni 175 asteeseen ja paista leipiä vielä 1,5 h
- Tarjoile voin/levitteen tai täytteiden kera
(KP)