Kalaruoka

Saaristolaisleipä Masterchefin tapaan

Tekoaika 30 min
Passiivinen valmistumisaika 3 h 30 min
Annokset 40
Vaikeusaste Helppo

Ainekset

Leipätaikina

1 litra
piimää
75 g
hiivaa
3 dl
kaljamaltaita
4 tl
suolaa
1,5 dl
vehnäleseitä
1,5 dl
kauraleseitä
3 dl
ruisjauhoja
3 dl
tummaa siirappia
1 dl
kuorittuja auringonkukansiemeniä
1 dl
pellavansiemeniä
10 dl
venhäjauhoja

Valmistus

Mehevä, makeansuolainen ja herkullinen saaristolaisleipä on kalapöytien klassikkolisuke. Leipä voi olla sellaisenaan voi/levitteen kanssa tarjolla tai juhlapöydän tähtenä valmiiksi täytettynä. Leipäresepti ei vaadi kostutusta siirappiliemellä, vaan toimii helposti vain uunissa kypsentämällä. Tämä on Masterchef 2023- voittajan bravuureita ja toimii loistavasti ympäri vuoden.

Leivän päälle sopivat kylmäsavu- ja graavikalat, mädit sekä tietenkin skagenröra. Kuvassa mm. punajuurigraavattu kirjolohi. Kasvisvaihtoehtona voi olla esimerkiksi kotijuusto, hillo sekä marjat. Jos joku kaipaa myös lihaa, kalan ohella voi olla esimerkiksi naudan/lampaan paahtopaistia ja piparjuurimajoneesia. Piparjuurimajoneesi tai -tuorejuusto ovat myös loistava makupari graavi- tai kylmäsavukalan kanssa.

  1. Ohjeesta tulee 3 leipää
  2. Lämmitä piimä yli kädenlämpöiseksi
  3. Lisää sekoittaen tuore hiiva ja anna ”herätä” 10 min.
  4. Laita uuni lämpenemään 50 c
  5. Lisää kaikki ainekset ja sekoita ”puuroksi”
  6. Jaa taikina öljyllä siveltyihin pitkulaisiin leipävuokiin 3 kpl (silikoni, kartonki, folio…)
  7. Kohota leivät uunissa 50 c 2 h
  8. Säädä uuni 175 c ja paista leipiä vielä 1,5 h
  9. Tarjoile voin/levitteen tai täytteiden kera

(KP)

Kategoriat

Ruokalaji
Sesongit
Erityisruokavaliot
Vaikeusaste

Opi lisää