Kalaruoka

Särkipyttipannu

Tekoaika 20 min
Passiivinen valmistumisaika -
Annokset 1
Vaikeusaste Helppo

Ainekset

Särkipyttipannu

2 - 3 kpl
Särkifileitä
2 kpl
Perunoita (kypsiä)
1 kpl
Keltasipuli, pieni
1 varsi
Varsiselleri
1 kpl
Sitruuna
3 rkl
Voita
2 rkl
Öljyä
1 tl
Suolaa
0,5 tl
Valkopippuria
2 rkl
Majoneesia

Valmistus

Jos saat saaliiksi vähän isompaa särkeä, niin saat siitä nättejä fileitä. Ja särjen fileet ovat niin korkealaatuista raaka-ainetta, että niistä kannattaa tehdä ruokaa, jossa ei ole liikoja kommervenkkejä, vaan annetaan makujen olla puhtaita. Nyt syntyy siis vähän parempi pyttipannu, jonka päätähtenä ovat voissa paistetut, nahalliset särkifileet. Ne vetävät vertoja, elleivät ole jopa parempia kuin ahvenen, siian tai kuhan fileet. Kokeile ja päätä itse!

Näin se käy:

Suomusta ja fileoi särjet. Jos teet tämän edellisenä päivänä, niin itse pyttipannun teko ei ota kuin 20 minuuttia. Todella ison särjen voit fileoida kuten ahvenen tai kuhan, vähän pienemmät kannattaa vedellä fileiksi kalaa ollenkaan avaamatta. Koska oletusarvo on, että jääkaapissa on aina kypsiä eilisiä perunoita, niin käytämme niitä. Pilko perunat kolikoiksi, keltasipuli veneiksi ja varsiselleri ihan pieneksi kuutioksi. Aloita paistamalla hetki perunoita ja lisää sipuli, kun perunoissa on jo hieman väriä. Kuullota pari minuuttia keskilämmöllä ja lisää viimeisenä varsiselleri – anna paistua noin minuutti. Aineksien lisäämisjärjestyksessä on se idea, että sipuliin ja varsiselleriin jää hieman tuoretta napakkuutta eli saat ruokaan rakennetta. Loppusilauksena lisää ruokalusikallinen voita, purista puolen sitruunan mehu ja mausta suolalla ja valkopippurilla. Sekoittele nopeasti ja annostele lautaselle.

Sitten särkifileet ja se käy nopeasti. Lisää melko kuumalle pannulle hieman öljyä ja ruokalusikallinen voita. Laita särkifileet paistumaan nahkapuoli alaspäin. Isommat fileet ensin ja jos on vähän pienempiä, niin ne hetken kuluttua. Anna paistua, kunnes näet reunojen rapeutuvan, nahka on ottanut väriä ja fileet ovat lähes kypsät (väri muuttuu läpikuultavasta valkoisemmaksi). Tämän pitäisi tapahtua ihan parissa minuutissa. Lisää uusi voinokare pannulle ja käännä fileet. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Nosta pannu pois liedeltä, fileet kypsyvät kyllä varmasti loppuun, kun annat olla puolesta minuutista minuuttiin.

Nosta särkifileet muiden ainesten päälle päätähdeksi, laita oheen hieman majoneesia ja koristele raastetulla sitruunankuorella ja muutamalla tillitupsulla. Nauti.

(RN)

 

 

Kategoriat

Ruokalaji
Kalalaji
Sesongit
Erityisruokavaliot
Vaikeusaste

Opi lisää