Kalaruoka

Särkivuoka

Tekoaika 20 min
Passiivinen valmistumisaika 4 h
Annokset 2
Vaikeusaste Helppo

Ainekset

Särkivuoka

n. 4 kpl
Kokonaisia perussärkiä
2 kpl
Ruisleipäpala
50 - 100 g
Voi
2 kpl
Peruna, kypsä
2 - 3 vartta
Kesäsipuli
185/115 g
Herkkusieni, säilyke
2 dl
Kuohukerma
1 - 2 tl
Suola
0,5 - 1 tl
Mustapippuri

Valmistus

Jos onkireissulla tulee saaliiksi vain muutama särki tai katiskassa pyörähtelee kourallinen pikkusinttejä, niin kyllä nekin olisi mukava saada käyttöön. Aina ei ehdi tai halua keräillä saalista sumppuun, eikä se kesäkuumilla ole kaloillekaan hyväksi. Siis herkullinen ruoka, joka syntyisi vaikka suht vähistä jäkaapin tai kuivakaapin aineksista kotona tai mökillä, eikä tarvitsisi kaupoille lähteä. No, tässä on ratkaisu!

Pitkään haudutettu särkivuoka yhdistää hyviä puolia muikkukukosta ja 80-luvun ikiklassikosta härkäruukusta sekä varastaa vähän silakkalaatikolta. Lopputuloksena syvän muhkea kalaruoka, joka syntyy pienellä vaivalla ja ottaa lähinnä aikaa.

Näin se käy:

Suomusta ja perkaa särjet: leikkaa vatsa auki ja pää pois. Poista suolet ja huuhtele kylmällä raikkaalla vedellä. Pienemmät särjet kokonaisina, isommat voi leikata puoliksi. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Voitele vuoka öljyllä ja asettele avokätisesti voidellut ruisleipäpalat vuoan pohjalle. Päälle kalanpalat, puolet herkkusienistä ja kostuta puolella herkkusienen liemestä. Muutama voinokare sinne tänne. Mausta suolalla ja pippurilla. Vuoka uuniin, anna paistua n. 20 minuuttia, kunnes ainekset ottavat vähän väriä ja rasva/neste pohjalla jo pulppuilee.

Peitä vuoka foliolla/kannella, laske lämpö n. 110 – 120 asteeseen ja anna hautua nelisen tuntia. Lisää välillä loput herkkusieniliemet, ettei vuoka kuivahda. Noin neljän tunnin päästä lisää vuokaan viipaloidut perunat, loput herkkusienet, muutamaan osaan lohkottua sipulia (varret koristeeksi) sekä raastetulla valkosipulilla ja mustapippurilla maustettu kerma. Nosta uunin lämpö takaisin 175 – 200 asteeseen ja anna vuoan paistua ilman kantta n. 20 minuuttia, kunnes kerma muhii kunnolla ja pinta ottanut mukavasti väriä. Ota pois uunista ja anna vetäytyä hetki.

Koristele hienonnetuilla kesäsipulin varsilla ja tarjoile vaikka kesäisenä hiuko-, ilta- tai yöpalana (tai vaikka talvella, kun ahdin pilkkisaalis on ollut niukka). Suurin osa ruodoista on pehmennyt pitkän haudutuksen aikana, mutta halutessasi voit ottaa kalanpalat vielä lautasen reunalle ja poistaa sinua häiritsevät ruodot.

Jos haluat, voit kokeilla vuokaa myös muilla pikkukaloilla ja -saaliilla. Varmasti onnistuu myös muikuilla ja silakalla, mutta lyhennä silloin hieman haudutusaikaa, koska ruodot pehmenevät nopeammin.

(RN)

Kategoriat

Ruokalaji
Kalalaji
Sesongit
Erityisruokavaliot
Vaikeusaste

Opi lisää