Valmistus
Perinteinen uunilahna on superherkullista mm. pottumuussin kanssa. Kylkeen sopii kesäinen salaatti ja sitruunavinegretti tai nopeasti pikkelöityjä kasviksia. Lahnassa on paljon ruotoja, mutta kylkiruodot on helppo ottaa pois, samoin kuin pienet ruodot syödessä. Lahna on yksi parhaimman makuisista suomalaisista kaloista, jos vaan jaksaa nähdä vaivaa ruotojen kanssa. Kannattaa ehdottomasti kokeilla. Edullista, eettistä ja herkullista!
- Suomusta lahna ja poista sisälmykset ja kidukset (voit myös pyytää kalakauppiaasi tekemään tämän) Huuhtele.
- Kuumenna uuni 200 asteeseen.
- Nosta lahna uunipellille tai vuokaan, suolaa sisältä ja ulkoa. Ripottele valkopippuria sisälle sekä pinnalle. Ripottele korppujauhot päälle sekä pieniä voinokareita koko lahnan päälle. Kaada vettä pellin/vuoan pohjalle niin, että vettä n.1-2 cm. (tarkista, ettei vesi haihdu paiston aikana).
- Paista 1,5 kg lahna n. tunnin uunissa alatasolla, mutta lisää 10 min. ennen valmistumista kuohukerma uunipellin pohjalla. Tarjoillessa lisää sitruunaviipaleita sekä tilliä.
- Valmista perunamuussi. Kuori jauhoiset perunat, keitä kypsiksi ja muussaa mielellään nuijalla. Mausta suolalla, lisää voi ja kerma/maito tai näistä seos. sekoita.
- Valmista salaatti repimällä salaatti ja pilkkomalla vihannekset.
- Valmista vinegretti puristamalla sitruunoista mehu ja sekoittamalla kaikki ainekset.
- Tarjoile kaunis annos.
(KP)