Valmistus
Vähän suuremmasta kirjolohifileestä saa useampia ruokia. Kun vaikka fileen paksummat osat on käytetty graaviin tai vaikka medaljongeiksi, niin häntäpäästä syntyy myös herkkuja. Grillitikuilla kiinnitetyt ja soija-hunajavoilla valellut kirjolohikierteet on helppo grillata ja muoto antaa pelivaraa kypsennyksessä.
Toimintasuunnitelma:
Leikkaa nahaton kirjolohifilee tangoiksi, rullaa ja kiinnitä grillitikuilla kierteiksi. Kaksi lyhyempää tai muotopuolta tankoa voi limittää pitkittäin yhteen kierteeseen. Voit maustaa tangot jo ennen kiertämistä suolalla ja pippurilla kauttaaltaan, niin mausteet pääsevät kierteiden sisällekin (tai käytä liemisuolausta). Kierteet voi tehdä vaikka jo edellisenä päivänä jääkaappiin odottamaan, niin seuraavana päivänä homma käy kuin tango tanssilavalla.
Sytytä hiilet ja anna hehkua kunnolla hetki – piippusytytin on tässä paras. Grillaustapoja on monia, mutta perinteinen pallo on tässä hyvä ja hiilistä saa sen pisteen iin päälle eli oikean savun ja grillauksen maun. Hiilet kannattaa laittaa toiselle puolelle grilliä siten, että toinen puoli jää viileämmäksi – näin pystyt kontrolloimaan paremmin esimerkiksi eri kokoisten palojen kypsyyksiä epäsuoran lämmön alueella. Hiilien syttymisen aikana voit ottaa kierteet ulos jääkaapista lämpeämään ja valmistella soija-hunajavoin: sulata mikrossa 40 g voita ja sekoita siihen 3 – 4 ruokalusikallista soijaa ja saman verran hunajaa.
Asettele kierteet ritilälle ja anna paistua, kunnes alapinnassa on nätti väri. Voit laittaa kannenkin päälle hetkeksi, niin kypsyminen lähtee vauhdikkaasti käyntiin. Älä kääntele vähän väliä varmuuden vuoksi – yleensä kala irtoaa paremmin grilliritilöistä, kun se on kunnolla ottanut väriä (keskilämmöllä n. 5 min, mutta riippuu hiilien kuumuudesta). Valele kierteitä soija-hunajavoilla. Käännä sitten kierteet, kun toinen puoli näyttää sopivalta ja valele paistunut pinta nyt myös. Kun toisellakin puolella on hyvä väri, siirrä kierteet viileämmälle puolelle loppukypsymään (kaasugrillissä sinne yläritilälle) muutamaksi minuutiksi ja valele vielä maustevoilla.
Tarjoile mielellään heti, joten valmistele lisukkeet ajoissa. Kaveriksi sopivat tietenkin varhaisperunat ja uudet perunat. Alla tähän passeli resepti eli Keittiömestarin kesäperunat. Jokin hapokas ja raikas lisuke sopii myös eli esimerkiksi perinteiset mummonkurkut tai vastaavat.
Vinkki: jos haluat erityisen tasaisen ja hyvän suolan kirjolohikierteisiin (tai mihin tahansa kalareseptiin), niin kokeile liemisuolausta!
Maistuvia kesähetkiä!
Linkki: Keittiömestarin kesäperunat
Linkki: suolaliemi kalalle
(RN)