Valmistus
Hieman toisenlainen, mutta perinteinen tapa suolata kalaa graavaamisen sijaan on suolaliemi. Tässä kirjolohi suolataan maustetussa suolaliemessä ja lopputulos on graavia hieman napakampi ja erinomaisen maukas. Suolaliemessä kala myös säilyy hieman tavallista paremmin.
Tee näin:
Kiehauta vesi ja lisää suola, sokeri ja mausteet. Anna pulppuilla minuutti. Jäähdytä kylmäksi.
Huuhtele kirjolohifile tai -pala kylmällä raikkaalla vedellä ja kuivaa. Laita kannelliseen astiaan, kaada kylmä liemi päälle, peitä ja anna tekeytyä pari vuorokautta.
Leikkaa tarjolle ohuina laakeina siivuina. Laita tarjolle vain sen verran kuin tarvitset, muuten kala voi olla liemessään jääkaapissa. Oheen varhaisperunoita ja mallaslimppua.
Vinkki: Voit vaihdella mausteita makusi mukaan. Tähtianis ja maustepippuri ovat ainakin kokeilun arvoisia tai voit laittaa tuoreyrttejäkin sekä juureksia – tillinvarret ja sipuli esimerkiksi. Voit tehdä liemen myös maustamattomana, pelkällä suolalla ja sokerilla.
(RN)