Valmistus
Hauki on WWF:n kalaoppaan https://wwf.fi/ruoka/kalaopas/ mukaan suositeltava, vihreällä tunnuksella merkitty kala, mikä merkitsee, että hauen pyynti ja syöminen on ekologista ja eettistä kaikin puolin. Hauki on vapaa-ajankalastajien keskuudessa erittäin suosittu kalalaji, mutta harvempi kuitenkaan arvostaa sitä ruokakalana. Miksi?
Hauki on erinomaisen makuinen vaalealihainen kala oikein käsiteltynä ja valmistettuna. Hauki on melkoisen rasvaton kala, joten se sopii lähes mihin vaan ruokaan, esim. keittoihin, paistettavaksi pannulla, kylmäsavuun ja jauhettuna murekkeisiin/kvenelleihin/pulliin/pihveihin. Ruokakalaksi sopiva hauki on alle 80 cm kala.
Ruodot ovat varmastikin saaneet hauelle tietynlaisen maineen, kuten myös, että moni ei osaa sitä käsitellä oikein ja kesällä kylmäketju monella unohtuu. Jos teet mureketta, ainakin pienen hauen ruodot voi jättää fileisiin, kun jauhat massan. Vähääkään isommasta hauesta kannattaa poistaa myös y-ruoto. Kun perkaat haukea, muista, ettei lima saa jäädä fileeseen, sappi ei saa mennä rikki ja kala on saatava heti kylmään niin pyynnin jälkeen kuin käsittelyn jälkeen. Valmista fileetä saa ostettuakin monesta kalakaupasta tai suuren marketin kalatiskiltä.
Tähän reseptiin voi soveltaa oikeastaan mitä tahansa muutakin suomalaista kalalajia. Ja leipiä voi vaihdella oman maun mukaan.
Valmistus:
- Valmista ensin kaalisalaatti jääkaappiin maustumaan. Kuori raparperi ja tee mandoliinilla tai esim. juustohöylällä tai kuorimaveitsellä ohuita suikaleita (ei liian pitkiä, jotta sopivat suuhun) ryöppää 1-2 min. pienessä vesimäärässä kattilassa liedellä (eli kiehauta) Valuta vesi pois ja anna jäähtyä. Leikkaa/ höylää kaalista ja porkkanoista ohutta suikaletta (kesäporkkanaa ei tarvitse kuoria) ja leikkaa sipulista ohutta puolirengasta. Valmista kastike lopuista raaka-aineista. Sekoita kaikki ainekset ja anna maustua jääkaapissa ainakin puolisen tuntia. Koristele sipulinvarrella. Salaatti tarjoillaan hampurilaisen lisukkeena.
- Valmista piparjuurimajoneesi sekoittamalla kaikki ainekset keskenään ja laita jääkaappiin odottamaan.
- Mummonkurkut: leikkaa kurkku ohuiksi viipaleiksi ja laita kaikki ainekset kannelliseen purkkiin. Hölskytä rajusti ja anna tekeytyä jääkaapissa annoksen kokoamiseen saakka.
- Haukipihvit: jos valmistat ruuan kokonaisesta hauesta, perkaa kala, fileoi ja poista suuremmasta kalasta kylkiruotojen lisäksi y-ruodot. Ennen y-ruotoja, poista nahka. (jos olet itse kalastanut hauen, muista papitus, verestys ja kylmään heti)
- Paloittele haukifileet pieniksi. Hienonna haukipalat sauvasekoittimella tai blenderissä tai myllyllä. Sekoita massan joukkoon munat, kerma, mausteet ja sipulinvarsisilppu. Muotoile taikinasta neljä isoa pihviä. (pihvit menevät kokoon paistaessa)
- Paista haukipihvejä voissa pannulla kullanruskeiksi pannussa olevalla voilla valellen. Varo kuitenkin, ettei voi pala, eli lämpötila ei saa nousta liikaa. Kumpikin puoli pihvistä tarvitsee n. 4 minuuttia paistoaikaa.
- Leikkaa leipäjuusto puolet ohuemmiksi burgeriannospaloiksi. Leikkaa sipuli renkaiksi ja revi salaatit pienemmiksi.
-
Kokoa burger niin, että paahdetun tai grillatun ruisleivän päällä on majoneesia, salaatteja ja sipulirenkaita, leipäjuusto, haukipihvi sekä mummonkurkkua. Majoneesin ystäville vielä toinen kerros majoneesia ja kansileipä päälle. Tarjoile raparperikaalisalaatin kanssa ja nauti.
(KP)