11. luukussa maistuu yksi joulun parhaista kalaresepteistä, joka on klassisempi kuin Mozart ja Vivaldi yhteensä.
Joulun paras kalaresepti 2. on…
Perinteinen suutarinlohi
Suutarinlohi ei siis ole lohta laisinkaan, vaan mausteliemessä hyvin marinoitunutta silakkaa rulliksi muotoiltuna. Etymologiasta ei tunnu olevan tarkkaa tietoa, mutta usein kerrotaan, että nimi liittyy siihen, että köyhemmän on tyydyttävä vähempään. Aikoinaan, kun oikea, villi lohi oli arvossaan ja vain alueellisesti saatavilla, niin kansan syvät rivit söivät siis silakkaa. Nykyisin tilanne on kääntynyt melkein päälaelleen, mutta suutarinlohi on silti kelpo herkku!
Perinteinen vai moderni?
Ilmeisesti on niin, että ihan alun perin liemessä oli mausteina lähinnä pippureita ja sipulia. Laakerinlehdet ja muut ovat ilmeisesti tulleet mukaan myöhemmin. Oli niin tai näin, niin jouluksi tehtävää suutarinlohta voi myös tuunata: kokeile esim. kanelitankoa, tähtianista, fenkolinsiementä, sinapinsiementä ja vihanneksista voi porkkanan ohella kokeilla vaikka varsiselleriä tai fenkolia jne. Onko tämä silloin enää suutarinlohta vai pitääkö käyttää jotakin toista ammattinimikettä, jääköön tekijän päätettäväksi.
Suutarinlohi kannattaa tehdä hyvissä ajoin
Periaatteessa suutarinlohi on syömäkuntoista jo parissa päivässä, mutta paranee ajan kanssa. Se kannattaakin tehdä jo vaikka viikko pari ennen h-hetkeä, sillä se säilyy hyvin. Rannikkoseuduilla suutarinlohi on aina kuulunut juhlapöytään ja onkin yksi niin Uudenmaan kuin Helsinginkin nimikkoruoista.
Syökää ihmiset, todellakin, silakkaa!
Hyvää joulua toivottaa,
Kalaruoka.fin tontut
Muista osallistua myös Kalastajan Kanavan joulukalenteriin.