Kalaruoka

Perinteinen suutarinlohi

Tekoaika 40 min
Passiivinen valmistumisaika 12 h
Annokset 6
Vaikeusaste Helppo

Ainekset

Silakat

500 g
silakkafilee
1 dl
karkea merisuola

Etikkaliemi

1 dl
Väkiviinaetikka
1 dl
Sokeri
3 dl
Vesi

Purkkiin

1
Sipuli renkaiksi siivutettuna
1
Porkkana siivutettuna
1 tl
Murskattua maustepippuria
1-2 kpl
Laakerinlehti

Kypsennysliemi 500g:lle silakkafileetä

4 dl
Vettä
1 dl
Väkiviinaetikka
50 g
Merisuola
Sekoita vispilällä, kunnes liemi kirkastuu. Laita fileet avattuna liemeen. Anna kypsyä vähintään yön yli

Leikittele liemen suhteilla

Suutarinlohen etikkaliemen makumieltymyksiä on lähes yhtä paljon kuin tekijöitäkin. Tämän reseptin liemi on aika kevyt ja raikas. Etikkaliemiä kannattaakin ajatella ainesosien eli etikan, sokerin ja veden välisten suhteiden kautta. Tässä ohjeessa suhde on 1-1-3. Toinen suosittu suhde on 1-1-1, joka on todella tanakka etikkaliemi. 1-2-3 suhteella oleva liemi on myös hyvin yleinen. Liemen raaka-aineet ovat edullisia, joten voit hyvällä omalla tunnolla kokeilla erilaisia variaatioita. Mitä enemmän liemessä on etikkaa ja sokeria, sitä säilövämpi se on. Toki ainesosien ja astioiden tulee olla puhtaita pidemmän säilyvyyden varmistamiseksi.

Valmistus

Suutarinlohi eli silakkarullat etikkamarinadissa on yksi perinteisimpiä suomalaisia jouluruokia. Suutarinlohen valmistus on helppoa. Alun alkaen raaka-aineena käytettiin suolasilakoita, mutta tänä päivänä omaa työsarkaa helpottaakseen kannattaa raaka-aineeksi valita kotimaiset silakkafileet ja karkea merisuola. Silakkamarinadit säilyvät jääkapissa hyvin, joten ne kannattaa valmistaa jo noin viikko ennen joulua. Näin varmistat silakkafileiden saatavuuden kaupasta sekä kalojen riittävän maustumisen ennen syöntiä.

  1. Lado avatut silakkafileet laakeaan astiaan kerroksittain. Laita jokaisen kerroksen väliin sekä päällimäisen kerroksen päälle reilusti karkea suolaa.
  2. Peitä astia ja anna suolaantua jääkapissa seuraavaan päivään
  3. Sekoita liemen ainekset keskenään, kunnes liemi muuttuu kirkkaaksi ja kaikki sokeri on liuennut.
  4. Siivuta valmiiksi porkkana sekä sipuli ja ota mausteet valmiiksi esille.
  5. Huuhtele mahdollinen ylimäärinen suola silakkafileistä. Valuta liika neste fileistä.
  6. Kääri suolatut sekä valutetut fileet tiukoiksi rulliksi ja lado ne kerroksittain purkkiin. Laita kerrosten väliin sipuli- ja porkkanasiivuja.
  7. Ripottele päälle murskattu maustepippuri ja laakerinlehdet
  8. Lopuksi kaada liemi rullien päälle niin, että ne peittyvät.
  9. Anna maustua jääkaapissa vähintään muutaman päivän ajan.

Kategoriat

Ruokalaji
Kalalaji
Sesongit
Erityisruokavaliot
Vaikeusaste

Opi lisää