Kalaruoka

Saaristolaisleipä

Tekoaika 30 min
Passiivinen valmistumisaika 3 h 30 min
Annokset -
Vaikeusaste Keskitaso

Ainekset

1 l
Piimää
75 g
hiivaa
3 dl
kalja/mämmimaltaita
3 dl
tummaa siirappia
1 rkl
hienoa merisuolaa
3 dl
ruisjauhoja
3 dl
vehnäleseitä tai -rouhetta
8 dl
spelttijauhoja

voiteluun

1/ 2 dl
tummaa siirappia
1/2 dl
lämmintä vettä

Valmistus

  1. Liuota kädenlämpimään piimään hiiva
  2. Lisää maltaat
  3. Lisää siirappi ja suola. Sekoita hyvin.
  4. Lisää jauhot sekä vehnärouhe.
  5. Alusta taikinaksi. Ripottele pinnalle hieman jauhoja.
  6. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi, n. 1,5 t.
  7. Tarvitset kolme pitkänmallista leipävuokaa. Voitele ja korppujauhota vuo’at huolella
  8. Jaa taikina vuokiin.
  9. Kypsennä uunin alimmalla ritilätasolla 175 asteessa ensin 1 t 20 min. Valele leipien pinta lämpimällä vesi-siirappiseoksella. Peitä leivät kevyesti alumiinifoliolla.
  10. Laita leivät takaisin uuniin ja kypsennä vielä 40 min.
  11. Ota uunista ja anna jäähtyä hetken aikaa.
  12. Kumoa leivät vuoista. Laita ritilälle jäähtymään liinalla peitettynä.

Leivän maku on parhaimmillaan 1 – 2 päivän kuluttua leipomisesta. Tarjoa voin ja kalaherkkujen kera. Säilytä leipä jääkaapissa.

Kategoriat

Ruokalaji
Sesongit
Vaikeusaste

Opi lisää