Kalaruoka

Joulu on kiivainta kalaruoka-aikaa

Joulu on kalaruuan kovin sesonki

Joulu on kalaruokien kannalta vuoden kiivainta sesonkiaikaa. Kalaa on monipuolisesti tarjolla, vaikka villin tuorekalan tarjonta voi olla rajallista, kasvatettua kalaa on runsaasti. Joulukuu on monin paikoin rospuuttoaikaa ainakin eteläisessä Suomessa, joten kalastus on haasteellista niin omatoimikalastajille kuin ammattikalastajille. Kasvatetun kalan tarjonta paikkaa kuitenkin tätä vajetta. Moni itse kalaa pyytävä kalastaa joulua varten pakkaseen loka-marraskuussa.

Suosituimpien kalalajien, kuten lohen, kirjolohen ja siian osalta tarjontaa kaupassa on runsaasti. Kalatuotteiden valikoima on runsaimmillaan, joten jokaiselle kalanruuan ystävälle löytyy varmasi jotakin. Kalapöytä onkin kiinteä osa suomalaisten jouluperinnettä. Kalapöydät ovat varsin vaihtelevia ja perinteillä on vahva vaikutus joulupöydän sisältöön.

Perinteisten sillien suosio vähenemään päin

Silli- ja silakkapuolisäilykkeitä syödään useissa suomalaisissa juhlapöydissä joulun aikaan. Silakkarullat eli suutarinlohi sekä lasimestarin silli ovat ehkä ne perinteisimmät herkut. Sinappisilli ja -silakka kuuluvat myös vakiokalustoon. Tänä päivänä moni myös tekee itse hieman modernimpia makuja, kuten limellä, inkiväärillä, eri marjoilla tai vaikka ginillä maustettuja tuotteita. Kokonaisen sillin eli rasvasillin suosio on hiipumaan päin. Sen sijaan moni ahkera kotikokit suosii erilaisten sillien tekoon valmiita sillifileitä. Lisäksi moni on vaihtanut sillin nykyään silakkafileeseen ja rakentaa niistä etikkapohjaisia jouluisia kalaruokaherkkuja. Uusista tuulista huolimatta sillillä on paikkansa joulun kalapöydässä.

Lipeäkala jakaa mielipiteitä

Lipeäkala on perinteinen ja eniten mielipiteitä jakava perinneruoka. Lipeäkalan raaka-aineena käytetään Suomessa yleensä kuivattua turskaa tai molvaa eli kapakalaa. Jotkut tekevät lipeäkalaa myös hauesta ja se onkin vastuullinen ja fiksu kotimainen valinta lipeäkalan raaka-aineeksi. Kapakalaa pehmitetään lipeävedessä ja liotetaan kylmässä vedessä yhteensä muutaman viikon ajan. Lipeäkala valmistetaan hauduttamalla kattilassa, uunissa tai mikroaaltouunissa ja tarjoillaan usein keitinperunoiden, valkokastikkeen ja herneiden kera. Kalan maustamiseen käytetään perinteisesti maustepippuria. Lipeäkalan kysyntä on eniten pienentynyt joulupöydän herkkuna ja etenkin nuorempien polvien ruokapöydissä.

Graavikalat ja kylmäsavu kuuluvat joulupöytään

Graavikala on juhlapöytien kestosuosikki – jopa lähes 70 %:ssa suomalaisista joulupöydistä komeilee graavikala*. Sitä saa sesonkiaikaan varmasti jokaisesta palvelutiskillä varustetusta ruokakaupasta ja kylmähyllystä valmiiksi pakattuna. Yhä useampi kuitenkin kokeilee myös itse graavikalan tekoa juhlapöytäänsä.

Suosituin tuote suomalaisten suuhun on ehdottomasti graavilohi tai -kirjolohi. Graavisiika tulee perässä hyvänä kakkosena ja nostaa koko ajan suosiotaan. Moni ahkera kotikalastaja myös on kokeillut harvinaisempia vaihtoehtoja kuten graavikuhaa, graavihaukea, graavisärkeä jne. Tutustu kalan graavaamiseen.

Lähes yhtä suosittu kylmän kalaherkun muoto joulupöydässä on myös kylmäsavustetut kalat. Suomalaisten suosikkien lohen tai kirjolohen lisäksi moni kylmäsavustaa itsepyytämiään lohikaloja, haukea tai kuhaa. Katso vinkit kylmäsavukalan tekoon.

Savukalaa pitää olla

Jos graavikalat ja sillit ovat perinteisiä joulupöydän herkkuja, sitä on myös savukala. Savukalalla viitataan siis lämminsavustettuihin kaloihin. Savukaloja saa kaupoista eri muodoissa sekä useilla eri makuvariaatiolla viritettynä. Monet ostavat juhlapöytään esimerkiksi kokonaisen kirjolohen tai siian. Yhä useampi valitsee kuitenkin savustetun ruodottoman fileen tai tuplafileen. Tuplafilee onkin eräänlainen kokonaisen ja fileen hybridi. Kun ruodottomat fileet savustetaan lihapuolet vastakkain, saavutetaan kokonaisen kalan mehukkuus sekä savustetun fileen helppous käsittelyssä ja syödessä.

Savukala on myös monen kotikokin bravuuri juhlapöytään. Itse pyydetyt kalat päätyvät savupönttöön ja säilyvät tuoretta kalaa paremmin. Kalastajan joulupöydän tunnistatkin varsin erilaisista savukaloista: kuha, ahven, hauki, lohikalat, lahna, jne. Savustaminen sähkösavustimen avulla on loppupeleissä varsin helppo tapa valmistaa kalaa. Katso ohjeet helppoon savustamiseen tästä.

Mätiä pöytään – tuoreena tai pakastettuna

Mäti on vajaalle kolmasosalle suomalaisista tärkeä osa joulupöytää*. Se onkin monen juhlapöydän kruunu. Usein mätiä on tarjolla montaa lajia. Muikun mäti on varmasi suosituin kaikista mädeistä makunsa ja koostumuksensa puolesta, mutta hintansa takia moni päätyy kirjolohen mätiin. Joulun aikaan kirjolohen mädin sesonki on parhaimmillaan ja sitä onkin saatavilla tuoreena kohtuulliseen hintaan. Kaupoissa sekä itsepyydetty mäti on joulun aikaan pääsääntöisesti pakastettua, sillä muiden kalojen kuten siian ja muikun mätisesonki ajoittuu syksylle. Osa hyödyntää myös ahvenen, kuoreen tai hauen mätiä. Näiden osalta toki joulu ei ole paras aika. Tutustu, miten itse voit ottaa mätiä talteen.

Makuja maailmalta

Mikään ei ole ikuista, ja siinä missä kaikki muutkin asiat, myös ruokaperinteet muuttuvat ja elävät. Vaikka suurimmalla osalla joulupöydän tarjonta koostuukin edellä esitellyistä perinteisistä kalaruuista, uusia perinteitä muodostuu siinä sivussa. Esimerkiksi sushit kuuluvat yhä useamman perheen joulupöydän tarjontaan. Joulukuu on myös tunnetusti erinomaista äyriäis- ja nilviäisaikaa, joten osa herkuttelee mielellään kansainvälisillä kalaherkuilla kuten hummereilla, sinisimpukoilla ja ostereilla. Eksoottisempien kalojen hankinnassa kannattaa seurata aina WWF:n kalaopasta, jotta saa mahdollisimman eettisesti pyydettyjä kaloja omalle lautaselle.

Lähteet

Ruokatieto.fi, Pro Kala, Kalaneuvos.fi, Hätälä.fi, *) Lidl

Opi lisää