Kalaruoka

BBQ-muikut halsterissa & helppo herkkulauta (kalaplatter)

Tekoaika 45 min
Passiivinen valmistumisaika -
Annokset 4
Vaikeusaste Helppo

Ainekset

Miso-bbq-öljy

1,5 dl
oliiviöljyä
2 - 3 rkl
misotahnaa
2 - 3 rkl
tomaattipyrettä
2 - 3 rkl
savupaprikajauhetta
2 - 3 rkl
sweet chili -kastiketta

Tillipesto

n. 200 g purkki
valmista pestoa
n. 1 dl
oliiviöljyä
n. 1/2 punttia
tilliä hienonnettuna
n. 1 tl
rouhittua mustapippuria

Snäkkejä ja lisukkeita herkkulaudalle (halsterikalojen lisäksi)

- kotimaista savustettua säilykekalaa kahta erilaista
- salsaa
- majoneesia, esim. lime tai lime-jalapeno
- toista bbq-kastiketta (esim. tummempaa ja makeampaa)
- kevätsipulia hienonnettuna
- kapriksia
- artisokkasäilykettä
- pieniä etikkakurkkuja (cornichon)
- oliiveja
- nachosipsejä tai -lastuja
- ruissipsejä tai -nappeja
...

Valmistus

Tästä helppo idea kesätarjoiluihin ja vaikka mökille. Homma onnistuu kätevästi vaikka yllätysvieraiden saapuessa tai kun vaan haluat napostella viinilasillisen äärellä kesäillassa – tai nauttia vähän erilaisen lounaan. Toisaalta tämä lauta tai plätteri on myös sen verran riittoisa, että nälkä lähtee useammalta varmasti ja riittää pidempäänkin seurusteluun.

Meillä oli talven jäljiltä graavikirjolohilohipalaa pakkasessa ja sulatimme varta vasten tähän palan tai kaksi. Kannattaa tehdä samoin, mutta jos ei pakkasessa graavipalaa ole, niin voit käyttää kaupan tuotteita tai laittaa sellaisenaan esille. Nuotio on halsterille perinnehengessä paras, mutta hiili- tai kaasugrillissäkin onnistuu.

Homma onnistuu vaikka samalla vieraiden kanssa seurustellessa (mutta ihan ensimmäiseksi ja hyvissä ajoin laita nuotioon tulet, että hiillos on valmiina, kun hetki koittaa):

  1. Laita muikut suolaantumaan tai suolaliemeen 15 – 20 minuutiksi (isoille muikuille 20 – 30 min)
  2. Tee miso-bbq-kastike: sekoita kaikki ainekset vispilällä kulhossa
  3. Tee tillipesto: kaada valmispesto kulhoon ja ravista öljyllä purkista mukaan loput; hienonna tilli sekaan
  4. Laita haluamasi lisukkeet ja snäkit valmiiksi esille (antamamme listaus toimii varmasti, mutta käytä taiteellista vapauttasi ja luovuutta vaikka sen mukaan, mitä mökin kaapeista löytyy)
  5. Ota muikut suolasta ja valuta/kuivaa hieman
  6. Lorauta vähän bbq-öljyä muikkuihin, sekoittele ja aseta halsteriin
  7. Leikkaa graavikirjolohesta n. sentin siivuja ja asettele halsteriin
  8. Halstraa hiilloksella 5 – 10 (noin) minuuttia halsteria usein käännellen ja soosilla valellen kunnes näyttää valmiilta (halsteri- ja nuotiohommissa kaikki ei ole niin tarkkaa; kivan rapea pinta ja nuotion maku sopii kesään – toki palamista pitää välttää. Aikaan ja valmiuteen vaikuttaa hiilloksen kuumuus ja halsterin etäisyys hiilloksesta)
  9. Valele rieskoja sekä mallaslimppusiivuja myös bbq-soosilla ja paahda hetki nuotiolla
  10. Laita kaikki tarjolle!

Näistä määristä riitti neljän hengen pitkälle kesälounaalle ja seurusteluun. Säädä oman makusi mukaan määriä ja tarjottavia.

(RN)

Kategoriat

Ruokalaji
Kalalaji
Sesongit
Vaikeusaste

Opi lisää