Kala on herkkä ruoka-aine, joka pilaantuu varsin nopeasti ja huomaamatta. Jotta saat omaan ruokapöytää mahdollisimman hyvälaatuista kalaa kaupasta, kurkkaa oheinen kalan ostajan muistilista.
- Jos kotiin on pitkä matka ja/tai ulkona on lämmintä (yli 5 astetta), ota kauppareissuun kylmälaukku mukaan
- Suunnittele ostosreissu niin, että kala pääsee nopeasti kotiin, eikä kalan kanssa ajella ympäri kylää hoitamassa muita asioita
- Tee muut ostokset ensin ja hae kala vasta juuri ennen kassalle menoa.
- Pohdi tarvitsemasi kalamäärä ruokaa syövien henkilömäärän mukaan
- Varmista kalatiskillä, että ostamasi kala on tuoretta – opiskele tuoreen kalan tuntomerkit
- Kysy palvelutiskin myyjältä kalojen pyyntiajankohdasta ja -paikasta
- Kotona poista kala paperista, kuivaa sen pinta ja säilytä kelmun alla jääkaapin viileimmässä kohdassa (mielellään alle 3 asteessa)
- Käytä tai ainakin valmista palvelutiskiltä ostettu kala viimeistään seuraavana päivänä.
- varmista, onko ostamasi kala pakastettu, sillä kalaa ei voi uudestaan pakastaa vaan se pitää välissä kypsentää ja sen jälkeen sen voi tarvittaessa uudestaan pakastaa
Lähde:
Prokala.fi