23. luukussa saat keittiömestarimme vinkit joulupöydän tarjoiluihin. Miten pidät kalat – ja isännän pään – kylmänä?
Tässä keittiömestarin ja suurperheen isän Top-10-vinkit:
- Laita tarjolle vain sen verran, kuin järkevästi arvioiden on menekkiä (aina voi hakea lisää)
- Valmista ruoat mahdollisuuksien mukaan annoksittain esim. suoraan sopivan kokoisiin tarjoiluastioihin
- Jos valmistusastia ei ole ns. tarjoilukelpoinen, aseta tarjolle pieniä eriä kauniimmassa muodossa (voit aina täyttää)
- Harkitse annostarjoilua pitopöydän sijaan – varsinkin jos vieraita on vähän
- Jos pidät isompia tarjoiluastioita tai vateja tarjolla, muista laittaa alle muutama kylmäkalle tai jäitä toiseen astiaan
- Nosta ylijääneet kalat kylmään niin pian kuin mahdollista ruokailun päättymisen jälkeen
- Jos päädyt pitopöytään, tee silti pieniä esillepanoja – ja vaihtoastiat valmiiksi kylmään odottamaan
- Säädä jääkaapit jo hyvissä ajoin joulun alla nollan tuntumaan (tai säilytä kaloja parvekkeella/terassilla tms. mikäli ulkolämpötila on max. miinus kolme)
- Suunnittele hyvin. Yleensä vähemmän on enemmän – laita mieluummin muutama paras kalaruoka tarjolle kuin 10 keskinkertaista. Näin yleensä hävikki minimoituu.
- Nauti, pidä hauskaa ja ota rennosti. Tehkää ja tarjoilkaa yhdessä. Siivotkaa ja laittakaa tarjoilut kylmään vaikka lasten kanssa. Muista kelmuttaa astiat.
Hauskaa, erinomaista ja tarjoilujen suhteen kylmää joulua! Ainoastaan glögin, kinkun kastikkeen ja laatikoiden tulee olla kuumia ja jutustelun korkeintaan lämminhenkistä.
Hyvää joulua,
Roy
Onko sinulla jokin joulun kalaruokaresepti, joka ansaitsee tulla julkaistuksi? Lähetä meille reseptisi.
Muista osallistua myös Kalastajan Kanavan joulukalenteriin.