Kalaruoka

Kala on terveysruokaa

Kotimainen kalaruoka koko lajikirjossaan on erinomaista ja nopeasti valmistettavaa ravintoa ihmisille. Kalan ravinnolliset ominaisuudet vaihtelevat hieman lajeittain, mutta jokaisesta kalastaa voidaan löytää monia hyödyllisiä ominaisuuksia.

Kalasta loihdit aterian nopeasti

Tuore kala on herkästi pilaantuva raaka-aine ja yksi merkittävä syy siihen on kalan sidekudosrakenne. Kaloilla on pääsääntöisesti ohuet sidekudokset, jonka myötä pilaantuminen alkaa suhteellisen nopeasti. Huolimaton kalan käsittely kuten kalojen paiskominen veneen tai kala-astian pohjalle vaurioittavat sidekudoksia. Kalatiskiltä ostettua pakkauspaperiin käärittyjä fileitä ei myöskään kannata heittää kaarella ostoskärryn pohjalle. Kaikki nämä heikentävät kalan säilyvyyttä, ruuanlaitto-ominaisuuksia ja myös makua. Vaurioitunut sidekudos heikentää kalan vedensidontakykyä. Tämä tarkoittaa esimerkiksi kalaa paistaessa sitä, että kalastaa irtoaa pannulle enemmän vettä eikä paistetun kalan lopputulos ole niin maukas ja mehukas.

Kuitenkin kalan ohuet sidekudokset mahdollistavat sen, että kala kypsyy nopeasti mureaksi ja mehukkaaksi. Useimmat kalafileet ja annospalat saadaan pannulla kypsäksi minuuteissa eikä uuniakaan tarvitse yleensä juuri puolta tuntia kauempaa pitää kuumana. Kala on myös vatsaystävällistä, sillä ohuen sidekudosrakenteensa ansioista se sulaa nopeasti ruuansulatuselimistössämme.

Runsaasti proteiinia, vitamiineja ja hyviä rasvahappoja

Kala on loistava proteiinin lähde. Esimerkiksi 100 gramman siikafileessä on proteiinia yli 20 grammaa ja 100 grammaa silakkaa sisältää yli 16 grammaa proteiiniä. Kotimaiset vaaleat kalat ovat erinomaisia D-vitamiinin lähteitä. Päivittäinen D-vitamiinin saantisuositus aikuisille on 10-20 µg päivässä. Ahven, siika ja silakka sisältävät 15-16 µg D-vitamiinia 100 grammaa kohden, joten yhdellä kala-annoksella voi jo kattaa päivittäisen D-vitamiinin tarpeen. Kala on myös ihmiselle tärkeän B12-vitamiinin lähde.

Usein puhutaan, että pehmeän rasvan osuus suomalaisten ruokavaliossa on liian vähäinen. Kala on erinomainen n-3 monityydyttymättömien rasvahappojen lähde. Kansan kielellä puhutaan siis ”omega kolmosista”. Erityisesti kala on paras lähde EPA- ja DHA-rasvahapoille, joita saadaan lähinnä kaloista. Luonnollisesti rasvaiset kalat sisältävät enemmän rasvaa, joten vähärasvaiset kalat, kuten ahven ja hauki eivät ole parhaimpia rasvahappolinkoja. Vähärasvaisissa kaloissa on kuitenkin muita hyviä ominaisuuksia, joita edellä esiteltiin. Lisäksi valkolihaiset kalamme säilyvät myös pakkasessa paremmin kuin rasvaisemmat lajitoverinsa.

Lähteet

Ruokavirasto.fi, Fineli.fi, Terveyskirjasto.fi, Prokala.fi

Opi lisää