Kalaruoka

Kalan syöntisuositukset

Kala on huipputerveellistä ravintoa. Se on muun muassa erinomainen proteiinin ja D-vitamiinin lähde. Lisäksi rasvaiset kalalajit sisältävät runsaasti n-3 rasvahappoja ja erityisesti EPA- ja DHA-rasvahappoja, joita saa lähinnä vain kalasta. Kalaa suositellaan syömään ainakin kahdesta kolmeen kertaa viikossa eri kalalajeja vaihdellen.

Poikkeukset syöntisuosituksiin

Raskasmetallit, erityisesti elohopea, on syytä ottaa huomioon erityisesti haukea syötäessä. Lisäksi muut sisävesien suuret petokalat keräävät itseensä raskasmetalleja. Itämeren rasvaisten kalojen syömisen rajoitukset johtuvat puolestaan kaloihin keräytyvistä dioksiineista ja PCB-yhdisteistä. Seuraavassa on esiteltynä Ruokaviraston määrittämät syöntisuosituksiin liittyvät poikkeukset:

  1. Lapset, nuoret ja hedelmällisessä iässä olevat voivat syödä vain 1–2 kertaa kuukaudessa isoa, perkaamattomana yli 17 cm:n silakkaa tai vaihtoehtoisesti Itämerestä pyydettyä lohta tai taimenta.
  2. Lapset, nuoret ja hedelmällisessä iässä olevat voivat syödä järvestä tai merestä pyydettyä haukea vain 1–2 kertaa kuussa.
  3. Raskaana olevien ja imettävien äitien ei pitäisi syödä haukea ollenkaan, koska se kerää elohopeaa.
  4. Sisävesialueiden kalaa päivittäin syöviä suositellaan vähentämään muidenkin elohopeaa keräävien petokalojen käyttöä. Näitä kaloja ovat hauen lisäksi isokokoiset ahvenet, kuhat ja mateet.

Hyödyt kumoavat haitat

Kalaa syötäessä on kuitenkin hyvä muistaa, että siitä saatavat terveyshyödyt voittavat mahdolliset haittavaikutukset. Lisäksi olemme viime vuosina saaneet kuulla tutkimustuloksista, jotka kertovat hyviä uutisia muun muassa PCB-yhdisteiden vähenemisestä Itämeren rasvaisissa kaloissa. Syödään kalaa.

Lue mitkä ovat kalojen terveysvaarat

Lähteet

Ruokavirasto.fi, Thl.fi, Ruokatieto.fi

Opi lisää