Kalaruoka

Kalankäsittelyvälineet

Kalojen perkaaminen ja esikäsittely sujuvat hyvin tiskipöydällä tai työpöydällä. Tottumattomalle kalan käsittely saattaa aluksi olla hankalaa, mutta tarkoituksenmukaiset ja hyväkuntoiset välineet helpottavat sitä merkittävästi ja tekevät lopputuloksesta laadukkaamman.

Fileointiveitsen koko kalan koon mukaan

Markkinoilta löytyy monenlaisia ja -kokoisia fileointiveitsiä, mutta nyrkkisääntönä voi pitää veitsen koon valitsemista kalan koon mukaan. Ehkä vielä tärkeämpi kriteeri on se, miten veitsi omaan käteen ja työskentelyyn sopii.

Isot, sapelimaiset veitset sopivat isompien kalojen käsittelyyn. Käyrä terä puolestaan tehostaa viiltoja ja helpottaa esimerkiksi kylkiruotojen irrottamista. Tilanteisiin, joissa veitseltä tarvitaan enemmän liikkuvuutta ja joustavuutta, kuten kampelan, mateen tai silakan fileoinnissa, kapeateräinen veitsi on yleensä hyvä valinta. Tarkkuutta työskentelyyn saa lyhyemmällä ja jäykemmällä veitsellä.

Pienempiä kaloja varten riittää pienempi yleisveitsi, ja hyvin teroitettua puukkoa voi huoletta käyttää retkiolosuhteissa esimerkiksi särjen fileointiin.

Fileointiveitsen terä tulisi aina käytön jälkeen huolellisesti suojata, jotta se säästyy turhilta kolhuilta ja säilyy terävänä pidempään. Pesu, kuivaus ja tuppeen on turvallisin tapa niin käyttäjän kuin puukon kannalta.

Kalapiikki on hyvä apuväline fileointiin

Fileoinnissa hyvänä apuvälineenä toimii kalapiikki, jonka avulla fileen saa painettua paikalleen leikkuulautaa vasten. Tähän voi hyödyntää myös kunnollista harvapiikkistä vanhaa teräshaarukkaa.

Leikkuulaudan tulisi olla jykevä

Paras leikkuulauta kalan käsittelyyn on tukeva ja jykevä sekä mielellään suurikokoinen. Puisia leikkuulautoja ei kannata suosia, sillä ne imevät kalan makua ajan saatossa.

Kalan fileointiin löytyy myös erillisiä fileerauslautoja, joiden avulla kalan saa pidettyä paikallaan fileoinnin aikana ilman muita välineitä.

Sakset ja leikkurit sopivat moneen

Sakset ja muut leikkurit helpottavat kalan käsittelyä, etenkin pääpuolta käsiteltäessä, piikikkäitä eviä poistettaessa tai vatsaa avatessa.

Suomustin

Hyvälaatuinen suomustin ei revi kalaa, vaan ponnauttaa suomut suomutaskuista siististi irti.

Atulat tai ruotopihdit

Ruotopihdit ovat erinomainen työkalu ruotojen nyppimiseen.

Lusikka ja harja

Harvemmin mieleen juolahtavia käsittelyvälineitä ovat lusikka, jolla on helppo kaapia munuaiset kalan selkärangan vierestä, sekä tiskiharja, jonka avulla ruumiinontelot on vaivatonta puhdistaa. Lusikkaa voi käyttää myös esimerkiksi kalan suomustamiseen, mikäli suomustinta ei ole saatavilla. Huomaa, että tiskiharjan on syytä olla puhdas.

Kalanuija eli kalapappi

Kalanuijalla kalan saa tainnutettua heti sen jälkeen, kun se on nostettu vedestä.

Lähteet

Kalatalouden keskusliitto, Prokala.fi

 

Opi lisää