Kalaruoka

Kaupallisen kalastuksen saalissesongit

Kaupallisen kalastuksen sesongit painottuvat viileään sulan veden aikaan. Parhaiten ja monipuolisimmin kala käy pyydyksiin keväällä jäiden lähdön jälkeen sekä syksyllä vesien viilettyä lämpimien kesäkuukausien jäljiltä. Kasvatettu kala varmistaa tuoreen kalan saannin kaupoista ympäri vuoden.

Made aloittaa kaupallisen kalastajan vuoden

Made on kylmän ja hämärän veden kala, jota kalastetaan pyydyksin yleensä jään alta. Made myös lisääntyy talviaikaan, ja onkin mätinsä ansioista tavoiteltu saalis. Madesesonki painottuu yleensä tammi-maaliskuulle. Kudun jälkeen, kun made on laskenut mätinsä, sen kalastus kaupallisessa mielessä päättyy tai hiljenee. Talviaikaan myös pieniä parvikaloja on hyvin saatavilla. Sisävesillä nuotataan muikkua ja silakkaa pyydetään troolareilla avomerellä. Alkutalvesta myös hauki ja kuha käy hyvin pyydyksiin.

Jäiden lähtö laittaa kalat liikkeelle

Kevään tullessa ahven ja kuha aktivoituvat. Hauki ja särki aloittavat kutupuuhat, kun rantavedet alkavat vapauta jäistä. Silloin tarjolla voi olla erittäin runsaita saaliita. Myös ahvenen kutu ajoittuu keväälle, jolloin rantavesistä saadaan suuria ahvensaaliita. Kutulahnan pyytäjälle kevät on myös mieluista aikaa. Kevätkutuista silakkaa pyydetään rannikolta rysillä miljoonia kiloja. Lohenpyynti alkaa eteläisillä ja lounaisilla merialueilla toukokuussa. Kesää kohti tultaessa ja vesien hieman lämmetessä aloittaa myös kuha kutupuuhat. Kalaruuan laittajan näkökulmasta kannattaa kuitenkin huomioida, että keväällä kutevat kalat eivät ole lihaltaan parhaimmillaan keväällä kuturasituksen aikaan.

Keskikesä rauhoittaa kalavedet

Lämpimät kesäkelit rauhoittavat myös ammattikalastajien kalavedet. Mitä lämpimämpää vesi on, sitä passiivisemmaksi kala muuttuu. Kesälläkin luonnonkala voi käydä pyydyksiin, mutta monesti kalastajat ottavat kesällä pyydykset ylös ja huoltavat niitä syksyn sesonkia varten. Siika on kesäkalastuksen suhteen poikkeus. Kesäyöt saattavat tarjota siiankalastajille isojakin saaliita. Silakanpyynti taas on kesäaikaan yleensä tauolla, jotta kalastuskiintiötä riittää loppuvuoden kysyntää varten.

Syksyllä kala käy taas pyydyksiin

Kun vedet alkavat kesän jäljiltä viiletä, miltei kaikki luonnonkalat käyvät hyvin pyydyksiin. Kaupallisesti merkittävät lohikalat, kuten siika ja muikku ovat syyskutuisia. Loppusyksystä ne ovat pullollaan arvokasta mätiä, jota pakastetaan joulupöytiä varten oikein urakalla. Syksyllä kotimainen kalatarjonta on runsaimmillaan ja kutukaloja lukuun ottamatta ne ovat kesän jäljiltä erinomaisen hyvässä lihassa.

Lähteet

Prokala.fi, Kalaneuvos.fi

Opi lisää