Kalaruoka

Keitetty kala on parhaimmillaan haudutettuna

Keitetty kala on parhaimmillaan haudutettuna. Hauduttaminen on kypsentämistä hiljaa kuplivassa vedessä tai kalaliemessä. Herkullisen kalaliemen voit valmistaa kalan ruodoista ja kasviksista. Katso ohje tästä. Keitinliemi ei saisi koskaan kiehua, vaan lämpötilan tulisi pysyä juuri kiehumispisteen alapuolella. Kypsentäminen hiljalleen jäähtyvässä vedessä tuottaa vielä hauduttamistakin paremman lopputuloksen, sillä silloin kalan makuaineet eivät liukene keitinveteen, vaan kala pysyy mehukkaana. Keitetty kala tuleekin valmistaa vain juuri ja juuri kypsäksi, sillä silloin se on parhaimmillaan.

Jos haluaa vähentää rasvan määrää ruokavaliossaan, kalan keittäminen voi olla hyvä vaihtoehto. Kala on keittämällä nopeasti valmista ja lisäksi sen lihasta tulee mukavan mureaa. Keitetty kala ei välttämättä tarvitse seurakseen kuin vettä, suolaa, pippuria ja tilliä.

Keitetty kala on aliarvioitu raaka-aine, sillä keittäminen on helppoa ja keitettyä kalaa voi hyödyntää monin tavoin. Kokonaisena keittämisen lisäksi kalan voi myös käsitellä valmiiksi paloiksi ja keittää herkullista kalakeittoa varten.

Kalakeitto on monipuolinen perinneruoka

Kalakeittoreseptejä on varmasti yhtä paljon kuin kokkejakin. Kalakeitto on suomalaista perinneruokaa aidoimmillaan ja se sopii tarjottavaksi tilaisuuteen kuin tilaisuuteen. Tuore kala ei tarvitse monimutkaisia raaka-aineita seurakseen – maistuva kalakeitto valmistuu kalan lisäksi perunasta, sipulista, kermasta ja tillistä.

Yksinkertaisuudestaan huolimatta kalakeittoa on helppo muokata moneen suuhun sopivaksi mausteita tai raaka-aineita vaihtelemalla. Myös kalalajin valinta vaikuttaa keiton koostumukseen. Vaaleilla, vähärasvaisilla kaloilla, kuten ahvenella tai kuhalla, saa aikaan kevyemmän keiton, kun taas rasvaisempien kalojen, kuten lohen, keittäminen johtaa täyteläisempään lopputulokseen.

Kypsennä kala hellävaraisesti

Kala on rakenteeltaan huokoista ja herkästi hajoavaa, joten sen kypsennys vaatii hellävaraisuutta. Valmiiksi leikatut kalapalat tulisikin lisätä keiton joukkoon vasta aivan loppuvaiheessa, sillä ne kypsyvät raaka-ainesta nopeimmin. Pienten kalapalojen kypsymiseen ei mene kuin pari minuuttia, joten keiton on hyvä olla jo muilta osin valmista ja jo kiehumispisteen alapuolella ennen kalojen lisäämistä. Kala kypsyy syötäväksi pelkällä jälkilämmölläkin.

Valmiina paloina keitettävä kala on useimmiten nahatonta ja ruodotonta. Kuitenkin esimerkiksi siikakeitto kannattaa kokeilla valmistaa suomustetusta fileestä leikatuista kuutioista.

Kalan voi keittää myös kokonaisena

Kalan voi keittää myös kokonaisena muuta tarjoilua varten. Kokonaisena keitetyn kalan käsittely lähtee aina huolellisesta perkaamisesta. Ohjeet kalan perkaamiseen voit lukea täältä.

Keittämiseen on hyvä käyttää kalalientä, jossa on hieman suolaa. Lientä tulee olla niin paljon, että kala peittyy kokonaan. Kokonaisena keitettävää kalaa ei ole välttämätöntä suomustaa, sillä keitetyltä kalalta poistetaan nahka ennen tarjoilua.

Kalan proteiinit hyytyvät jo noin 60-70 asteisessa vedessä. Sama lämpötila tappaa myös mahdolliset lapamadon toukat, joten keittäminen on myös turvallinen tapa valmistaa mitä tahansa kalaa. Kun kalan sisälämpötila on 60 astetta, on se täysin kypsää. Tällöin raakana läpikuultava liha on muuttunut valkoiseksi, tai lohella vaaleanpunaiseksi, sekä kiinteäksi.

Jos kypsennystä jatketaan vielä tämän jälkeen, kala kuivuu. Oikean kypsyysajan arvioiminen riippuu enemmän kalan paksuudesta kuin sen painosta, kun taas oikea vesimäärän mittaamisessa painon tietäminen auttaa enemmän.

Kalan kypsyys tulee aina tarkistaa ennen syömistä. Kypsästä kalasta evät irtoavat helposti. Lisäksi isojen kalojen kohdalla kalan paksuinta kohtaa voi kokeilla varovaisesti haarukalla. Jos liha irtoaa selkäruodosta helposti, kala on kypsää.

Alla on taulukko, jonka avulla voi arvioida keittämiseen vaadittavan ajan.

Kalan paksuus paksuimmasta kohdasta Kypsennysaika
2 cm 2-3 min
3 cm 4-7 min
4 cm 8-11 min
5 cm 12-20 min
6 cm 18-25 min
2 cm (kampela tai kalapala) 5-6 min
3 cm (kampela tai kalapala) 12-13 min
4 cm (kampela tai kalapala) 20 min

 

Lähteet

Kalaneuvos, Keittotaito.com, Prokala.fi, Valio.fi

Opi lisää