Kalaruoka

Tunne lohen fileointiluokat

A- vai D-file, onko se jokin laatuluokka? Kalatiskillä saattaa tarjolla olla erilaisia hintoja lohelle ja kirjolohelle A:sta E:hen. Kyse on fileointiluokituksista, joka määräytyy leikkausasteen ja fileen viimeistelyn perusteella. A-filee on kaikkein vähiten käsitelty perusfilee ja E-filee pisimmälle jalostettu. Lisäksi jos kalakauppias kysyy otatko kalan pyöreänä, tarkoittaa hän sitä, että haluatko fileoimatta, ruotoineen päivineen. Kala on toki tällöin perattu.

Fileointiluokka vaikuttaa hintaan

Kalanjalostusalalla on sovittu yhtenäiset leikkausasteet eli fileointiluokat, jotta hintavertailu olisi helpompaa ja kaikki tietäisivät miten kala on käsitelty. Kun kirjolohifileestä on poistettu vatsarasva ja evät, vaikuttaa se oleellisesti kalan painoon ja sitä myöden myös hintaan.

Suosituin file on ruodoton

Ruodottomiksi käsitellyt, C- ja D-leikatut fileet ovat kalatiskien suosituimpia fileitä, sillä ne ovat vaivattomin ja nopein tapa valmistaa kalaa. Muista kuitenkin, että kaikki fileet sopivat ruoanlaittoon yhtä hyvin. Eroa syntyy ruoanlaiton nopeudessa sekä helppoudessa ja sitä myöden hinnassa. Pitkälle käsitelty E-filee helpottaa kotikokin lohikeiton valmistusta, kun taas esimerkiksi filee ruodollisella A-leikkausasteella vaatii hieman enemmän puuhaa kotikeittiössä.

Fileointiluokitukset A:sta E:hen

A-leikkuu

  • Lohesta on poistettu kidusluu sekä selkä- ja kylkiruodot.
  • Loistava raaka-aine monipuoliseen ruoanlaittoon, ruodot fileestä on syytä opetella poistamaan omin kätösin
  • A-leikkuu soveltuu uunikalaksi, medaljonkeihin, pannulla paistamiseen, kalan pariloimiseen, kalan grillaamiseen sekä esimerkiksi loimulohen valmistukseen.
  • edullisin filehinta

B-leikkuu

  • A-leikkuun lisäksi fileestä on poistettu kaikki evät ja eväruodot sekä osittain vatsarasva.
  • Myös B-leikattu filee on hyvä perus raaka-aine kaikkeen ruoanlaittoon.
  • Loput vatsarasvat ovat uunilohen herkkupaloja
  • toiseksi edullisin filehinta

C-leikkuu

  • B-leikkuun päälle kaikki vatsarasvat poistettu.
  • Kalan pystyruodot on poistettu koneellisesti 98–100-prosenttisesti.
  • Koska pystyruodot on poistettu, C-leikattu filee sopii hyvin myös lapsiperheille tai käyttäjille, joita ruodot haittaavat.
  • Paras file graavilohen ja kylmäsavulohen raaka-aineeksi.
  • yleisin valmiin fileen leikkausmuoto kaupassa

D-leikkuu

  • C-leikkuu + kaikki selkä- ja vatsarasvat sekä pyrstöpala poistettu.
  • Soveltuu kaikkeen ruoanlaittoon, ruuasta riippuen joudut itse poistamaan nahan.
  • toiseksi kallein kilohinnaltaan

E-leikkuu

  • D-leikkuun päälle myös E-fileestä on nahka poistettu.
  • Tämä on nopein ja helpoin file keittoihin, kiusauksiin, sushiin, wokkiin, pastaa, piirakoihin, jne.. Graavilohen valmistukseen se ei sovi, sillä siivutus vaatii nahan.
  • kallein kilohinnaltaan

Opi lisää