Kalaruoka

Tuoreen kalan tuntomerkit

Helposti pilaantuvana elintarvikkeena jokaisen kalaa syövän olisi tärkeä tunnistaa tuoreen kalan tuntomerkit sekä tunnistaa vaaran merkit, jos kala on päässyt pilaantumaan.

Tuoreen kalan silmät ovat kirkkaat, kosteat ja ulkonevat. Ihon tulisi olla kiiltävää sekä tasaisen ohuen limakerroksen peitossa. Jos kala on verestetty, sen kurkussa tulisi olla poikittaisviilto ja kiduksien tulisi näyttää vaaleanpunaisilta. Verestys parantaa kalan säilyvyyttä ja makua.

Tuoreen kalan tuntomerkit:

  • Kala tuoksuu raikkaalle
  • Liha on jäykkää ja kimmoisaa, eikä siihen jää syvennystä painettaessa
  • Silmät ovat kirkkaat, kosteat ja ulkonevat
  • Iho on kiiltävää sekä tasaisen ohuen limakerroksen peitossa
  • Värit ovat kirkkaat
  • Verestetyn kalan kurkussa näkyy poikittaisviilto. Verestys parantaa säilyvyyttä ja makua
  • Kidukset näyttävät helakanpunaisilta, verestetyn kalan kidukset vaaleanpunaisilta.
  • Jäähdytettynä kalan kidukset ovat harmaan punaiset.

Pilaantunut kala:

  • haisee härskiintyneelle, toisinaan jopa ammoniakille.
  • kalan nahka on hyvin pehmeä ja se irtoaa helposti suomuista ja lihasta
  • silmät ovat syvällä päässä, sarveiskalvot ovat maitomaiset ja pupillit harmaat, kuin kalalla olisi kaihi (paitsi kuha)
  • kidukset ovat kellertävät tai harmaat
  • sisälmykset turpoavat
  • kala on veltto

Lähteet:

Kalatalouden Keskusliitto, Prokala.fi, Ruokavirasto, Yhteishyvä.fi

Opi lisää