Kalaruoka

Ahventa, parsaa ja ruohosipuliperunoita

Tekoaika 1 h
Passiivinen valmistumisaika -
Annokset 4
Vaikeusaste Keskitaso

Ainekset

Ruohosipuliperunat

500 g
Yleisperuna, varhaisperuna tms.
1 dl
Ruohosipuli, hienonnettu
50 g
Voi
1/2
Sitruunan kuori, raastettu
1/2
Sitruunan mehu
2 tl
Suola (meri)

Tankoparsat

1 nippu
Vihreä tankoparsa
50 g
Voi
1 dl
Vesi
0,5 dl
Öljy
1 tl
Suola (meri)

Paistetut ahvenfileet

500 g
Ahvenfile
3 rkl (per erä)
Öljy
20 g (per erä)
Voi
1 tl (per erä)
Suola (meri)

Viimeistely / koristelu

1/2
Sitruunan kuori, raastettu
1/2
Sitruunan mehu
0,5 dl
Ruohosipuli, hienonnettu

Valmistus

Keväällä ja alkukesästä alkaa upea sesonki niin monelle kotimaiselle kalalle kuin uuden sadon vihanneksillekin. Toki moni kalalaji on pulleammassa kunnossa loppukaudesta syksyllä, mutta kun vedet aukeavat, niin monen kotitarvekalastajan mieli vetää vesille ja kalatiskeissä valikoima on usein hyvä. Nyt tehdään ahvenesta, perunasta ja vihreistä tankoparsoista helppo herkku, jonka voi tarjoilla vaikka vadilta. Ahvenen sijaan voit käyttää myös haukea tai kuhaa, mutta ainakin alkukeväällä kalastaessa pyri antamaan kaloille kuturauha.

Näin se käy:

Keitä tai höyrytä perunat kypsiksi, noin 15 – 20 minuuttia perunoiden koosta riippuen. Sillä aikaa voit esivalmistella parsat ja ahvenfileet. Valuta vesi kattilasta, lisää kuumien perunoiden sekaan reilu voinokare, kourallinen ruohosipulia, puolen sitruunan raastettu kuori sekä mehu ja rouhi mukaan (meri)suolaa. Laita kansi päälle ja ravistele kunnolla sekaisin, niin että voi sulaa, mausteet sekoittuvat ja perunoiden rakennekin saa vähän hajota (jolloin maut imeytyvät kunnolla perunoihin). Laita syrjään lieden reunalle lämpimään paikkaan odottamaan, kun teet parsat ja kalat.

Pätkäise parsoista alapäästä n. kolmannes ja kuori kevyesti käytettävästä yläosasta noin puolelta mitalta. Kuumenna pannu tai kasari (n. 4/6), lisää pannulle puoli desiä öljyä ja desi vettä sekä parsat. Anna paistua/kypsyä pari minuuttia välillä käännellen ja mausta suolalla. Lisää sitten kunnon voinokare ja tarvittaessa vielä loraus vettä, kääntele, laita kansi päälle ja anna hautua/tekeytyä napakan kypsiksi toiset pari minuuttia. Nosta vadille ja kaada muodostunut liemi päälle. Peitä vaikka leivinpaperin palalla ja laita lieden syrjälle lämpimään odottamaan. Voit käyttää samaa pannua sitten kalalle.

Ahvenfileet (ja kuhafileet) kannattaa käsitellä ruodottomaksi ”byxaamalla” eli viiltämällä keskifileen alueelta ruodot pois. Huomaat helposti sormella tunnustellen, missä ruotorivi kulkee ja viillä ohut pala irti, jolloin saat ruodottoman fileen ja muodostuu hieman ”housujen” näköinen file. Paistele fileet esim. kolmessa erässä, jolloin saat niitä helposti käänneltyä pannulla ja saat nopeasti kauniin paistopinnan. Kuumahkolle pannulle (n. 4-5/6) kannattaa ensin laittaa hieman öljyä ja aloittaa paistaminen sillä. Mausta muutamalla rouhaisulla mustapippuria ja (meri)suolaa, kun näet fileiden reunojen ottavan väriä (n. 1,5 – 2 minuuttia). Lisää vasta sitten pannulle nokare voita, anna sen levitä fileiden sekaan, käännä sitten kerran ja anna paistua enää vain hetki (n. puoli minuuttia). Nosta fileet parsojen päälle, valuta paistoliemet mukaan ja toista, kunnes kaikki fileet on paistettu. Voi lisätään pannulle vasta kunkin erän paistamisen loppuvaiheessa, jolloin voin hera ei pala ja saat puhtaamman voin maun.

Lopuksi nostele perunat kattilasta mukaan vadille kaikkine mausteineen. Raasta ylijääneen sitruunanpuolikkaan kuoret vielä päälle ja purista mehut mukaan. Et tarvitse erillistä kastiketta, sillä kaikkien elementtien mukana vadille kertyy maukasta paistolientä, joka riittää tässä mainiosti ja sitoo maut yhteen. Voit koristella vielä tuoreella hienonnetulla ruohosipulilla halutessasi.

Juomasuositus: Mineraalinen Chablis, Sauvignon Blanc tai hedelmäinen, kevyesti tamminen Chardonnay. Oluista raikas vehnäolut tai Pils. Ja kivennäisvesi toki toimii aina.

Hyvää ruokahalua!

Kategoriat

Ruokalaji
Kalalaji
Sesongit
Erityisruokavaliot
Vaikeusaste

Opi lisää