Kalaruoka

Haukivartaat Tikka Masala, jugurttikastike ja grillattua leipää

Tekoaika 1 h 25 min
Passiivinen valmistumisaika -
Annokset 4
Vaikeusaste Keskitaso

Ainekset

Haukivartaat

4 kpl
Haukifile, ruodoton, nahaton
8 kpl
Pitkiä grillitikkuja
2 - 3 dl (1 prk)
Tikka Masala -kastiketta
2 tl
Suolaa
Muutama rouhaisu
Mustapippuria
2 dl
Öljyä
1 - 2 kpl
Kesäkurpitsa
4 isoa sipulia
Nippusipuli

Grillattu leipä

4 kpl
Naan- tai pitaleipää
2 - 3 dl
Kasviöljyä
1 kpl
Yksikynsivalkosipuli, raastettu
1 tl
Curry
1 tl
Suola
1/2 tl
Mustapippuri

Jugurttikastike

500 g
Turkkilainen jugurtti 10%
1 pnt / ruukku
Minttu, hienonnettu
2 - 3 rkl
Hunaja
1 kpl
Lime, kuori, raastettu
1 kpl
Lime, mehu, puristettu
1 tl
Suola
1/2 tl
Mustapippuri, rouhittu

Valmistus

Vaikka voisi kuvitella, että Tikka Masala (yleensä kanasta) olisi ikivanha intialainen ruokalaji, on todellisuus toinen. Kastike on kehitetty nimittäin melkoisella varmuudella eräässä ravintolassa Skotlannissa 60-luvulla ja siitä se on kasvanut Britannian kansallisruoan asemaan. Toki on esitetty, että vastaavaa kastiketta olisi ollut jo iät ja ajat intiassakin ainakin Punjabin seudulla, mutta varmoja todisteita ei ole.

Nyt tehdään hauesta grillivartaita, jotka maustetaan valmiilla Tikka Masala -kastikkeella ja oheen vielä valkosipuliöljyllä valeltua naan-leipää. Jos et löydä kaupasta niitä valmiina, voit mainiosti käyttää vaikka pitaleipää, joka toimii vähintään yhtä hyvin. Kylkeen pyöräytetään raikas kastike jugurtista.

Jos grillisää on kehno tai haluat tehdä tästä arkiversion, niin kypsennä paloitellut vihannekset ja hauki Tikka Masala -kastikkeessa pannulla ja nostele mikrossa kuumennettujen naan- tai pitaleipien päälle. Toimii myös ja on nopeasti valmista!

Näin vartaat syntyvät:

Perkaa, nahoita ja fileoi ruokakokoinen parikiloinen hauki ruodottomaksi ja leikkaa fileet kolmeen neljään osaan.

Aloita muut valmistelut jugurttikastikkeesta. Sekoita hienonnettu minttu, raastettu limen kuori ja mehu sekä pari ruokalusikallista hunajaa jugurttiin. Mausta rouhitulla mustapippurilla ja suolalla. Laita kylmään tekeytymään ainakin tunniksi. Sekoita ja maista ennen tarjoilua, lisää tarvittaessa hieman suolaa tai hunajaa.

Sekoita n. pariin desiin kasviöljyä raastettu yksikynsivalkosipuli, teelusikallinen currya ja hieman suolaa ja mustapippuria. Sivele naan- tai pitaleivät maustetulla öljyllä liberaalisti ja jätä imeytymään siksi aikaa, kun valmistelet vartaat.

Leikkaa kesäkurpitsasta puolentoista sentin kolikoita ja puolita nippusipulit pitkittäin. Taittele haukipalat siten, että saat ne pujotettua vartaisiin vuorotellen vihannesten kanssa. Käytä kahta vierekkäistä pitkää varrastikkua – silloin vartaat on helppo kääntää grillissä, eivätkä palat lähde pyörimään, kuten yhdella tikulla tehdessä.

Lusikoi Tikka Masala -kastiketta vartaille ja sivele tasaisesti pinnoille molemmin puolin. Valuta vartaille vielä öljyä ja mausta suolalla.

Kuumenna grilli 3/4 teholle, anna ritilöiden kuumentua kunnolla (jolloin kala ei tartu ritilöihin niin helposti) ja laita vartaat grilliin. Paista viitisen minuuttia ja käännä, kun alapuolella on nätti väri (jos kala tarttuu ritilöihin, avusta varovasti irrottelua ohuella metallilastalla). Grillaa toiset viitisen minuuttia. Jos vartaiden alusvadille on jäänyt makuöljyä, voit valella sillä vartaita. Nosta vartaat odottamaan epäsuoran lämmön alueelle ja grillaa leivät hieman rauhallisemmalla lämmöllä siten, että saat niihin kuitenkin kauniin värin. Älä polta liian kuumassa.

Asettele lautaselle/vadille grillatut leivät ja nostele vartaat päälle. Koristele hienonnetuilla nippusipulin varsilla ja laita tarjolle. Oheen jugurttikastiketta. Nauti kylmän oluen, hedelmäisen valkoviinin tai pyöreän roseviinin kanssa.

(RN)

Kategoriat

Ruokalaji
Kalalaji
Sesongit
Erityisruokavaliot
Vaikeusaste

Opi lisää