Valmistus
Perkaa kala, fileoi ja pilko se. Sitten jauha lihamyllyssä. Pilko tillit. Vatkaa kalamassaan valkuaiset ja kerma. Lisää voisula sekä mausteet. Lisää viimeiseksi tillit sekaan rauhallisesti nostellen. Kaada seos voideltuun vuokaan.
Peitä vuoka foliolla ja nosta se kattilan päälle vesihauteeseen. Kypsennä mureketta miedolla lämmöllä noin 1 h. Jos teet kerralla useita murekkeita, voit paistaa ne myös uunissa. Kypsennä mureketta 175-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia folion alla, jotta se ei pääse kuivumaan.
- Käytä murekkeessa niitä kaloja, mitä saat. Savukalaa lisäämällä taikinaan saat juhlan tuntua.
- Jos käytät ruotoista kalaa kuten haukea tai lohta, jauha massa 2-3 kertaan lihamyllyn läpi
- Voit kiinteyttää mureketta lisäämällä vehnä- ja perunajauhoja tai jopa ruiskorppujauhoja n. 1/2 – 1 dl.
- Mikäli pidät sipulista, voit lisätä 1 sipulin noin 800 g kalaa kohden
- Voit muokata makua jauhamalla mukaan kypsiä vihanneksia tai lisäämällä vaikka pinaattia. Huomioi, että, kasvikset sisältävät nestettä, joten tällöin kannattaa lisätä jauhojen määrää.
- Uudenlaista makua saat myös lisäämällä tuorejuustoja tai juustoraastetta mureketaikinaan.
- Voit myös jättää tillin pois ja käyttää sitruunaa maun antajana tai lisätä vaikka korianteria tai basilikaa.
- Samaa taikinaa voit käyttää myös kalapyöryköiden tekoon.