Kalaruoka

Kalan kypsennys uunissa on helppoa

Uunikala on helppo ja yksinkertainen tapa valmistaa kalaa kotioloissa. Käytännössä melkein mitä tahansa kalalajia voi valmistaa uunissa, mutta Suomessa etenkin lohi, kirjolohi, seiti, siika ja kuha ovat suosittuja uunikaloja. Näiden lisäksi mm. ahvenesta, nieriästä tai hauesta saa helposti valmistuvaa ja herkullista uuniruokaa. Uunissa kypsentäminen onkin helppoutensa ja herkullisuutensa takia suomalaisten suosituin tapa valmistaa kalaa.

Uunikalaa voi valmistaa joko kokonaisesta kalasta tai kalafileestä. Jos kalastaa kalansa itse, kannattaa ohjeet onnistuneeseen perkaukseen katsoa tästä sekä fileoimiseen tästä.

Valmistus alkaa uunivuoan valitsemisesta

Ehdottomasti tärkein väline uunikalan valmistukseen on tarpeeksi suuri uunivuoka, johon kalafileet tai kokonainen kala mahtuu helposti ja väljästi. Liian ahtaassa vuoassa esimerkiksi fileet voi joutua pinoamaan päällekkäin, jolloin ne eivät kypsy tasaisesti. Lisäksi kalan laittamista liian pieneen vuokaan kannattaa välttää pelkän siisteyden vuoksi – jos kala tulee vuoan reunoilta yli, valuu siitä tirisevä rasva uunin pohjalle.

Myös vuoan materiaali vaikuttaa hieman kalan kypsymiseen. Lasisessa tai keraamisessa astiassa kalaa tulee kypsyttää hieman pidempään kuin paremmin lämpöä johtavassa metallivuoassa. Toisaalta lasiseen tai keraamiseen vuokaan kala ei tartu kiinni niin herkästi. Oli vuoka mitä materiaalia tahansa, kannattaa se kuitenkin aina voidella etukäteen kasviöljyllä, margariinilla tai voilla kiinnipalamisen estämiseksi.

Paistoaika rippuu kalan koosta ja kalalajista

Kuten kalan valmistuksessa yleensä, myös uunissa valmistettaessa paistoajan ja kalan kypsyysasteen tarkkailu on kaiken keskiössä. Liian kauan uunissa ollut kala kuivuu helposti, jolloin sen maku kitkeröityy.

Kalan oikea paistoaika riippuu luonnollisesti kalan koosta ja lajista. Kalatiskiltä tuoreena hankittu tai itse kalastettu kala valmistetaan yleensä uunissa 140-200 asteessa lajista riippuen. Jos kalan valmistaa foliossa, kannattaa lämpötilaa nostaa noin viidenneksellä. Paistoaika puolestaan riippuu kalan koosta, ja vaihtelee 20 ja 45 minuutin välillä.

Kiertoilmauunissa on suositeltavaa käyttää hieman matalampia lämpötiloja kuin tavallisessa uunissa. Helpoin tapa pitää huolta oikeasta kypsyysasteesta on käyttää paistolämpömittaria. Jos taas kalaa haluaa grillata uunin grillivastuksen avulla, kannattaa lukea kalan grillaamiseen liittyvä teksti.

Uunilohi on suomalaisten suosikkikala

Lohi on varmasti monelle se tutuin ja yleisin uunissa valmistettava kala. Hieman pienemmän kokonsa vuoksi kirjolohi saattaa olla vielä lohta helpompi valmistettava, sillä se sopii vaivatta useampiin vuokiin. Kaverikseen uunilohi ei tarvitse kuin suolaa, musta- tai sitruunapippuria sekä muutaman sitruunaviipaleen.

Tärkeintä lohen valmistuksessa on muistaa, että liian kuuma uuni tai liian pitkä paistoaika tekee kalasta kuivaa ja kitkerää, kun kalan maulle tärkeät rasvat nousevat kalan pinnalle palamaan.

Lohi tulisi valmistaa 180-200 -asteisessa uunissa. Fileen voi valmistaa hieman korkeammassa lämpötilassa, kun taas kokonainen kala kannattaa laittaa hieman matalampaan lämpötilaan. Paistoaika on 15-30 minuuttia kalan koosta riippuen. Mehukkainta lohi on 42-asteisena, täysin kypsää noin 60 asteessa.

Seiti valmistuu juustokuorrutuksen kera

Uuniseiti valmistetaan yleensä vain fileestä ja usein juustokuorrutettuna. Juuston voi valita oman maun mukaan, mutta on suositeltavaa käyttää hyvin kuumentamista kestäviä juustoja, kuten emmentalia tai sulatejuustoja. Muina mausteina kannattaa käyttää yksinkertaisesti suolaa ja pippuria.

Seiti kypsyy useimmiten 200 asteessa noin 20-25 minuutissa.

Siika ja kuha valmistetaan kokonaisina

Siikaa ja kuhaa valmistetaan uunissa useimmiten kokonaisina, jolloin perattu ja puhdistettu kala maustetaan suolalla ja pippurilla. Muina mausteina voi käyttää esimerkiksi timjamia, rosmariinia tai sitruunaa.

Siikaa tai kuhaa kannattaa kypsentää 175-asteisessa uunissa, kunnes kalan sisälämpötila on noin 55 °C. Tämän pitäisi viedä vajaa puoli tuntia. Kypsyyttä voi kokeilla vetämällä kalan selkäevää. Jos se lähtee helposti irti, on kala kypsää.

Hauki on maittavaa uuniruokaa

Nahattomasta haukifileestä syntyy helppoa ja maittavaa uuniruokaa. Hieman miedon makuinen liha kannattaa ennen paistamista maustaa omaan makuun sopivilla mausteilla. Suolan ja pippurin lisäksi esimerkiksi piparjuuri toimii hauen kanssa hyvin.

Haukea saa paistaa 175-asteisessa uunissa hieman muita kaloja kauemmin, jopa 45 minuuttia. Parhaimmillaan hauki onkin vasta 60-asteisena.

Ahvenen kaveriksi kannattaa lisätä voita

Maukkaana ja vähärasvaisena kalana ahven sopii hyvin uunissa paistettavaksi, kunhan mukaan muistaa lisätä hieman voita tai muuta rasvaa. Ahven kannattaa yleensä valmistaa kokonaisena, jottei se pääse kuivahtamaan liikaa.

Kalan koosta riippuen ahvenia kannattaa paistaa 20-30 minuuttia 200 asteessa, tai kunnes sen sisälämpötila on 58 °C.

Nieriä on Suomen maukkaimpia ruokakaloja

Nieriä on yksi Suomen maukkaimpia ruokakaloja, ja rasvaisena kalana se sopii erinomaisesti uunissa valmistettavaksi, hieman lohen ja kirjolohen tapaan. Kokonaisena valmistettavaa nieriää kannattaa pitää 175-asteisessa uunissa noin puoli tuntia. Kuten lohi, nieriäkin on parhaimmillaan, kun sen sisälämpötila on 42 astetta, ja täysin kypsää noin 60-asteisena.

Lähteet

Findus.fi, Hätälä, Kalaneuvos, Prokala.fi

Opi lisää