Kalaruoka

Kalamureke

Tekoaika 30 min
Passiivinen valmistumisaika 40 min
Annokset 6
Vaikeusaste Keskitaso

Ainekset

800 g
jauhettua kuhaa, haukea, ahventa
4
valkuaista
3 dl
kermaa
3 tl
hienoa merisuolaa
2 rkl
voisulaa
½ tl
jauhettua valkopippuria tai
1 tl
sitruunapippuria (vähennä tällöin suolaa)
1/2 nippua
tuoretta tilliä

VAIHTOEHTOISET KALAT

Tässä oiva kalarespti, jossa voit käyttää juuri niitä kaloja, joita olet kalareissusta saanut. Voit kuhan sijaan hyödyntää ahventa, haukea, kirjolohta tai vaikka lahnaa. Voit myös yhdistellä näitä ja lisätä ripaus savukalaa, jolla tavanomaisesta kalamurekkeesta syntyy juhlapöydän herkku.

Valmistus

Perkaa kala, fileoi ja pilko se. Sitten jauha lihamyllyssä. Pilko tillit. Vatkaa kalamassaan valkuaiset ja kerma. Lisää voisula sekä mausteet. Lisää viimeiseksi tillit sekaan rauhallisesti nostellen. Kaada seos voideltuun vuokaan.

Peitä vuoka foliolla ja nosta se kattilan päälle vesihauteeseen. Kypsennä mureketta miedolla lämmöllä noin 1 h. Jos teet kerralla useita murekkeita, voit paistaa ne myös uunissa. Kypsennä mureketta 175-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia folion alla, jotta se ei pääse kuivumaan.

Kalamureketta voi muokata tilanteen ja ainesten osalta helposti
  • Käytä murekkeessa niitä kaloja, mitä saat. Savukalaa lisäämällä taikinaan saat juhlan tuntua.
  • Jos käytät ruotoista kalaa kuten haukea tai lohta, jauha massa 2-3 kertaan lihamyllyn läpi
  • Voit kiinteyttää mureketta lisäämällä vehnä- ja perunajauhoja tai jopa ruiskorppujauhoja n. 1/2 – 1 dl.
  • Mikäli pidät sipulista, voit lisätä 1 sipulin noin  800 g kalaa kohden
  • Voit muokata makua jauhamalla mukaan kypsiä vihanneksia tai lisäämällä vaikka pinaattia. Huomioi, että, kasvikset sisältävät nestettä, joten tällöin kannattaa lisätä jauhojen määrää.
  • Uudenlaista makua saat myös lisäämällä tuorejuustoja tai juustoraastetta mureketaikinaan.
  • Voit myös jättää tillin pois ja käyttää sitruunaa maun antajana tai lisätä vaikka korianteria tai basilikaa.
  • Samaa taikinaa voit käyttää myös kalapyöryköiden tekoon.

 

Kategoriat

Ruokalaji
Kalalaji
Sesongit
Erityisruokavaliot
Vaikeusaste

Opi lisää