Valmistus
Kylmäsavustus ei ole hankalaa, mutta vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Kotikonstein tämä kuitenkin onnistuu ihan vaikka pallogrillissä, kunhan seuraa, ettei lämpötila nouse yli kymmenen asteen. Tähän tepsivät kylmäkallet tai jäälohkareet. Vakuumi auttaa savun tasautumaan ja kala säilyy useita päiviä/ viikon jääkaapissa.
- Graavaa kala ja anna olla jääkaapissa vähintään muutaman tunnin, mutta mielellään seuraavaan päivään. Eli mausta kala suolalla, sokerilla ja tillillä ennen jääkaappiin laittoa.
- Poista tillit ja pyyhi file huolellisesti talouspaperilla tai Carita-liinalla.
- Aseta file leivinpaperin päälle grilliritilälle.
- Täytä kylmäsavugeneraattori kylmäsavuun tarkoitetuilla leppäpurulla (voi käyttää myös esim. omenapuuta, mutta purun pitää olla purua, eikä lastua, kuten lämminsavustuksessa)
- Laita generaattori tulille, jäälohkareet/kylmäkallet myös grilliin ja lämpömittari tarkkailemaan, että lämpötila on n.10 astetta. (kala alkaa kypsymään n. 25 asteessa, joten tämä on ehdoton yläraja)
- Kylmäsavusta 500 g filettä n. 8 h tarkkailemalla ja lisäämällä jäitä koko ajan. Tämä on keskivahva savu, löydät omaan makuun sopivat savun.
- Vakuumoi uuden tillin sekä uuden suolan kera.
- Tarjoile esim. uusien perunoiden tai ruis/saaristolaisleivän kera.
Vaihtoehtoisia kaloja kylmäsavustukseen ovat hauki, lahna, taimen ja nieriä. Voi myös kokeilla silakkaa ja kaikkia suomalaisia muita kaloja. Muista pakastaa luonnonkala ennen kylmäsavustusta 24 h -20 astetta.