Kalaruoka

Graavilohi

Tekoaika 15 min
Passiivinen valmistumisaika 24 h
Annokset -
Vaikeusaste Helppo

Ainekset

kirjolohi/lohifile
2 rkl per 1 kg lohi
karkeaa merisuolaa
2 tl per 1 kg lohi
sokeria
2 tl per 1 kg lohi
valkopippuria
tuoreita tillin varsia
ripaus
sitruunanmehua

Valmistus

Graavilohen teko ei ole vaikeaa ja säästät pitkän pennin tekemällä sen itse. Käytä graavaukseen ruodottonta filettä. Mikäli fileessä on ruodot ja vatsarasva jäljellä, kannattaa ne siivota pois. Kaupasta voit hankkia valmiiksi kirjolohin tai lohen C- tai D-fileenä graavia varten.

Sekoita suola, sokeri ja pippuri kuppiin. Laita file nahkapuoli alaspäin astiaan, joka vuorattu voipaperilla. Ripoittele fileen päälle mausteseos. Säästä koristelua tai muita kalaherkkuja varten tillin kärjet ja hyödynnä varret lohen päällä. Oman mieltymyksen mukaan voit lisätä muutamia pisaroita sitruunamehua, giniä tai konjakkia kalaan. Kiedo voipaperi kalan ympärille ja laita kevyt paino kalafileen päälle ja nosta jääkaappiin. Jos sinulla on kaksi filettä, laita fileet päällekäin nahkapuolet ulospäin ja niiden päälle paino.

Anna graavikalan maustua jääkaapissa 1-2 vrk (sitä pidempään, mitä paksummat fileet. Leikkaa nahkaa pitkin vinottain ohuiksi siivuiksi sitä mukaa kun tarvitset kalaa pöydässä.

Säilyvyysvinkki: Koko filettä ei kannata nostaa lainkaan juhlapöytään, vaan vain se määrä kerrallaan, jonka arvioit ihmisten syövän ruokailun yhteydessä. Näin loput kalasta säilyy hyvänä useampia päiviä kylmässä. Muista, että kala säilyy paremmin, mikäli voit pitää sen 1-2 asteen lämmössä.

Kategoriat

Ruokalaji
Kalalaji
Sesongit
Erityisruokavaliot
Vaikeusaste

Opi lisää