Valmistus
Graavikala, kalapöydän itseoikeutettu herkku. Limen kuorella maustettu graavikirjolohi on helppo ja raikas variaatio perusgraavista. Kokeile myös koko fileen sijasta kätevinä nahattomina annospaloina!
Tee näin:
Huuhtele ruodoton kirjolohifile tai -pala kylmällä raikkaalla vedellä ja kuivaa hyvin. Aseta vuoan pohjalle leivinpaperi ja ripottele siihen 3 – 4 teelusikallista hienoa suolaa. Laita fileen pala päälle. Raasta pinnalle pestyn limen kuori. Ripottele sokeri ja viimeisenä karkea suola. Mausta vielä halutessasi muutamalla rouhaisulla valkopippuria. Peitä tiiviisti toisella leivinpaperin palalla, kelmuta vuoka ja nosta jääkaappiin yön yli tai vuorokaudeksi.
Pyyhi suurimmat suolat pinnalta ja siivuta ohuita viistoja vetoja. Purista päälle limen mehua ja tarjoile. Oheen saaristolaisleipää tai kesällä varhaisperunat.
Voit graavata kirjolohen myös sopivina annospaloina, ilman nahkaa. Kelmuta tai vakumoi ne silloin yksittäin, jolloin voit siivuttaa jääkaapista tarjolle juuri tarpeen verran. Ilman nahkaa kirjolohi myös maustuu hieman nopeammin ja tasaisemmin. Kokeile!
(RN)