Valmistus
Rapucocktailissa on nostalgisia kaikuja 60-, 70- ja 80-luvuilta, jolloin se rantautui tai tässä tapauksessa ui mertoihin myös suomalaisten kodeissa ja ravintoloissa. Suosituimmillaan alun perin katkaravuista tehty, valtavia reseptivariaatioita omaava alkuruoka oli aikoinaan Britanniassa ja Yhdysvalloissa. Alussa kastike oli usein kirkas, yksinkertainen marinadi ja olennainen ainesosa oli (katka)rapujen lisäksi avokado ja usein mukana on ollut myös tomaatti jossain muodossa.
Cocktail tarjoiltiin usein jalallisesta drinkkilasista tai myöhemmin sydänsalaatin lehdellä. Tee kuten itselle tuntuu sopivalta ja nosta juhlavuustasoa esillepanolla – esimerkiksi rapujuhlissa monenlainen rallattelu ja hassuttelu on sallittua. Sellaisenaan alkupalana syömisen lisäksi tämä resepti toimii erinomaisesti uuniperunan täytteenä, kesäperunoiden kanssa tai saaristolaisleivällä. Valitse tilanteen mukaan!
Tässä reseptissä jätetään avokadot Meksikoon ja tomaatit kasvihuoneeseen sekä tehdään kastike majoneesista ja kuoritaan mukaan meheviä ravunpyrstöjä. Kannattaa valita tähän ruokalajiin pienisaksisia rapuja ja jättää muhkeammat napsuttimet omaavat ruokapöytään sellaisenaan syötäviksi. Ravun kuorista kannattaa keitellä vaikka liemi ja redusoida siitä herkullinen pastakastike (ehkäpä siitä erillinen resepti).
Mutta asiaan, näin se käy (helposti):
Pidä ravut vielä kylmässä sillä aikaa, kun pienit kasvikset ja sekoittelet kastikkeeseen. Hienonna punasipuli, varsiselleri, omena ja kurkku pieniksi kuutioiksi. Kurkusta kannattaa poistaa vetisempi keskiosa ja käyttää tähän kiinteät osat.
Sekoita mukaan kulhossa majoneesi, sweet chili -kastike, sitruunankuorta, rouhittua mustapippuria ja suolaa. Sekoita. Hienonna tilli ja lisää mukaan, sekoita ja laita kylmään tekeytymään siksi aikaa, kun kuorit ravun pyrstöt.
Lisää ravunpyrstöt muihin aineksiin (jätä muutama koristeeksi), sekoita ja tarkista maut. Älä ylimausta: ravun oman maun tulee päästä esille. Tarjoile kuten haluat! Koristeena voit käyttää tillinoksia, kevätsipulin varsia ja sitruunan kuorta.
Vinkki: Tee tämä jo vaikka hyvissä ajoin annoksiksi laseihin tai kulhoihin jääkaappiin odottamaan, niin saat nopean tarjottavan rapu- tai muihin juhliin (koristele juuri ennen tarjoilua). Talvella ja kotimaisen rapusesongin ulkopuolella voit käyttää myös pakastettuja rapuja.
(RN)