Valmistus
Muikku hurmaa lähes jokaisen kalan ystävän. Savumuikut tai paistetut ruisleivitetyt muikut ovat taas perinteinen tapa valmistaa ja tarjoilla muikkuja, ja ne maistuvatkin aina vaan yhtä herkulliselta. Muikkujen hienostunutta makua ei kannata peittää, joten lisukkeena toimii loistavasti esimerkiksi kylmä yrttinen kastike, raikas salaatti sekä keitetyt perunat. Savumuikuista voi myös jalostaa loistavia ruokia, kuten piirakoita, tahnoja tai salaatteja.
Tee näin:
- Perkaa muikuista pää ja sisälmykset pois taittamalla muikun niskat. Suolet lähtevät pään kanssa helposti pois.
- Suolaa muikut kauttaaltaan ja anna suolaantua kylmässä n. 2 tuntia.
- Savusta muikut savustuspöntössä, -laatikossa tai savustimessa savustuslastujen kanssa n. 30-40 minuuttia (esim. leppä, tammi tai omenapuu). Lisää alussa lastujen joukkoon myös n. 4 sokeripalaa ja mustaherukanlehtiä tai oksa katajaa tuomaan väriä ja aromia muikkuihin. Maista muikkujen kypsyys puolen tunnin kohdalla.
- Valmista kylmä yrttikastike sekoittamalla kermaviili, majoneesi, hienonnetut yrtit, mausteet, sitruunan mehu ja raastettu kuori.
- Tarjoile salaatin sekä keitettyjen perunoiden kanssa.
(KP)