Kalaruoka

Savusilakkatahna

Tekoaika 45 min
Passiivinen valmistumisaika 1 h
Annokset 6
Vaikeusaste Helppo

Ainekset

Savusilakkatahna

650 g
Savusilakoita
200 g
Smetana
1
Punasipuli
1 - 2
Peruna, keitetty, kuorittu
1/4 pnt
Timjami (tuore, varsineen)
2 tl
Suola
1 tl
Mustapippuri, rouhittu
1
Sitruuna, kuoret ja mehu

Valmistus

Silakan parhaat sesongit ovat keväällä ja syksyllä, kun kalat parveutuvat. Ja kun litkaan, verkkoihin tai rysään sattuu kunnon saalis, niin kannattaa ehdottomasti savustaa osa. Tai jos kalatiskillä huomaat kultaista herkkua, niin poimi kyytiin. Savusilakasta syntyy nyt savusilakkatahna, joka sopii niin viikonlopun brunssille kuin juhlapöytäänkin – vaikka valmistujaisten kalapöytään! Tarjoile perinteisesti saaristolaisleivän kanssa tai tee esim. wrap tai uuniperuna.

Näin se käy:

Irrottele savusilakoista selkä- ja vatsalihat (niin ruodottomina kuin järkevästi saat) ja jos silakoissa on mätiä, niin ehdottomasti sekin mukaan (voit toki käyttää maidinkin, jos se sopii makuusi). Hienonna punasipuli niin pieneksi kuin osaat, murskaa keitinperuna(t) haarukalla ja raasta sitruunan kuori. Yhdistä kaikki reilun kokoisessa kulhossa, mausta suolalla, mustapippurilla, sitruunan kuorella ja mehulla. Riivi tuoreen timjamin lehdet varsista ja hienonna nekin mukaan. Lisää smetana ja sekoittele hyvin. Laita jääkaappiin tekeytymään tunniksi (tai yön yli) ja tarkista vielä maut ja lisää tarvittaessa hieman. Esim. suolan määrä riippuu paljon siitä, kuinka suolaisia savusilakat olivat (ja niissä on joskus isoja eroja). Jos haluat notkistaa tahnaa enemmän, lisää hieman sitruunan mehua. Tarjoillessa koristele esim. kevät- tai ruohosipulilla. Tahna säilyy hyvänä pari-kolme päivää.

Vinkki: jos et pidä kovin voimakkaasta sipulista, voit laittaa hienonnetun sipulin muutamaksi minuutiksi jääkylmään veteen tai huuhdella sen lävikössä. Valuta ja kuivaa sitten liinan tai paperin välissä. Näin saat hieman miedompaa sipulia, joka myös säilyy päivän tai kaksi pidempään paremman makuisena.

Voit kokeilla reseptiä myös savustetusta lahnasta tai särjestä.

Smaklig måltid!

Kategoriat

Ruokalaji
Kalalaji
Sesongit
Erityisruokavaliot
Vaikeusaste

Opi lisää