Valmistus
Suutarinlohi eli silakkarullat etikkamarinadissa on yksi perinteisimpiä suomalaisia jouluruokia. Suutarinlohen valmistus on helppoa. Alun alkaen raaka-aineena käytettiin suolasilakoita, mutta tänä päivänä omaa työsarkaa helpottaakseen kannattaa raaka-aineeksi valita kotimaiset silakkafileet ja karkea merisuola. Silakkamarinadit säilyvät jääkapissa hyvin, joten ne kannattaa valmistaa jo noin viikko ennen joulua. Näin varmistat silakkafileiden saatavuuden kaupasta sekä kalojen riittävän maustumisen ennen syöntiä.
- Lado avatut silakkafileet laakeaan astiaan kerroksittain. Laita jokaisen kerroksen väliin sekä päällimäisen kerroksen päälle reilusti karkea suolaa.
- Peitä astia ja anna suolaantua jääkapissa seuraavaan päivään
- Sekoita liemen ainekset keskenään, kunnes liemi muuttuu kirkkaaksi ja kaikki sokeri on liuennut.
- Siivuta valmiiksi porkkana sekä sipuli ja ota mausteet valmiiksi esille.
- Huuhtele mahdollinen ylimäärinen suola silakkafileistä. Valuta liika neste fileistä.
- Kääri suolatut sekä valutetut fileet tiukoiksi rulliksi ja lado ne kerroksittain purkkiin. Laita kerrosten väliin sipuli- ja porkkanasiivuja.
- Ripottele päälle murskattu maustepippuri ja laakerinlehdet
- Lopuksi kaada liemi rullien päälle niin, että ne peittyvät.
- Anna maustua jääkaapissa vähintään muutaman päivän ajan.