Kalaruoka

Siikavuoka

Tekoaika 20 min
Passiivinen valmistumisaika 1 h 30 min
Annokset 4
Vaikeusaste Helppo

Ainekset

Siikalaatikko

400 g
siikafilettä
n.1 kg
perunaa (tai pakasteviipaleita)
1-2
sipulia
1 puntti
tilliä
25 g
voita
3 kpl
munia
6 dl
maitoa (tai kermamaitoa)
1,5 tl
suolaa
0,5 tl
jauhettua valkopippuria
(0,5 dl
korppujauhoja)

Lisäksi

maustekurkkua
etikkapunajuurta
(ruskistettua voita)

Valmistus

Klassikkojen klassikko arkiruoka, mutta aina yhtä herkullista ja helppoa valmistaa. Kalalaatikko – tai vuoka – toimii lähes mistä kalasta tahansa, mutta tällä kertaa yleisimmän laatikoissa käytetyn kirjolohen tai lohen korvaa herkullinen siika. Tätä reseptiä voi siis soveltaa ja käyttää vaikka pakastettua kalaa tai savukalaa. Pakasteperunaviipaleet ja ehkä pakastettu sipulikuutio vielä nopeuttavat valmistusta ja uunissa ruoka valmistuu kuin itsestään. Hieman fiinimmän, mutta kerrassaan makunystyröitä hivelevän annoksen saat tarjoamalla kalalaatikon ruskistetun voin kanssa. Toimii kyllä upeasti ilmankin voita etikkaisten lisukkeiden tai salaatin sekä hapokkaan salaatinkastikkeen kanssa.

Tee näin:

  1. Perkaa siika, fileoi ja poista ruodot nyppimällä sekä nahka. Siika on pehmeä kala, mutta tässä ruuassa ei ole niin väliä, jos fileet hajoavat nahkaa poistaessa. viipaloi filee ohuiksi viipaleiksi/paloiksi. Laita kylmään odottamaan.
  2. Jo käytät kokonaisia perunoita, kuori perunat, viipaloi ja laita kylmään veteen, ettei perunat tummu.
  3. Hienonna sipulit ja kuullota pannulla voissa. Käytä osa voista vuoan (n. 3 l) Voit halutessasi käyttää myös margariinia tai öljyä kumpaankin.
  4. Hienonna tilli ja valmista munamaito munista ja maidosta (+kermasta) vispilällä sekoittaen.
  5. Lado voideltuun vuokaan vuorotellen perunaviipaleita, kuullotettua sipulia, tillisilppua, kalaviipaleita, suolaa ja valkopippuria niin, että perunaviipaleet ovat päällimmäisenä.
  6. Kaada vuokaan munamaito ja ripottele päälle korppujauhot. Korppujauhot voi myös jättää pois.
  7. Kypsennä uunin keskitasolla 200 asteessa 1 h- 1,5 h. Kypsennysaika riippuu uunista ja vuoan koosta. Pakasteperunat kypsentyvät hieman nopeammin. Anna laatikon vetäytyä huoneenlämmössä n. 10 minuuttia ennen tarjoilua ja samalla kalalaatikko jäähtyy sopivaksi.
  8. Tarjoile maustekurkun ja etikkapunajuurten kanssa. Myös tuore salaatti sopii hyvin kalalaatikon kylkeen salaatinkastikkeen kanssa.
  9. Jos haluat arkeen hieman luksusta tai pyhäruuan, valmista ruskistettu voi ja nauti superherkullisesta yhdistelmästä. Kuumenna voi (esim. 100 g) kattilassa tai pannulla reilulla lämmöllä kiehuen ja sekoittaen. Jatka kunnes voi kuohahtaa ja on saanut kauniin paahteisen värin. Varo, ettei voi pala. Kaada kuumuutta kestävään toiseen astiaan ja nauti kalalaatikon kanssa.

(KP)

Kategoriat

Ruokalaji
Kalalaji
Sesongit
Erityisruokavaliot
Vaikeusaste

Opi lisää