Kalaruoka

Kermainen siikakeitto

Tekoaika 45 min
Passiivinen valmistumisaika 20 min
Annokset 4
Vaikeusaste Helppo

Ainekset

Kalaliemi

1-2
siian perkeet
puolikas
purjoa
1-2 kpl
sipulia
2 kpl
laakerinlehteä
n. 10
kokonaista valkopippuria
1 rkl
merisuolaa
n. 1,5 l
vettä

Lisäksi

n. 500 g
ruodotonta siikafilettä
500 g
(uusia) perunoita
n. 4 kpl
(kesä) porkkanaa
2 dl
kuohukermaa
1 dl
tillisilppua
(suolaa)
tarjoiluun tummaa leipää

Valmistus

Siika on superherkullinen ruokakala, koska siitä saa loihdittua monen monta upeaa ruokalajia. Perinteinen siikakeitto sopii arkeen ja myös juhlavampaankin ruokapöytään. Keiton perusta eli kalaliemi on parempaa, kun sen keittää itse kalan päästä, selkäruodosta ja nahasta. Liemen maustavat purjo, sipuli, valkopippuri, merisuola sekä laakerinlehti. Keiton voi kylläkin tehdä myös valmiista kalaliemestä ja sekin on herkullista.

Keitossa maistuvat siian ja maukkaan kalaliemen kanssa uudet perunat, kesäporkkanat sekä tietenkin kerman lisäksi tuore tilli. Samaa reseptiä voi soveltaa vuoden ympäri erilaisilla porkkanoilla ja perunoilla, mutta myös usealla eri suomalaisilla kalalajeilla.

Jos pidät hapokkuudesta, keiton voi myös maustaa pienellä määrällä sitruunamehua.

Valmistus:

  1. Perkaa siika poistamalla sisälmykset ja kidukset (nämä voi heittää pois). Fileoi, poista kylkiruodot, nypi ruodot ja poista nahka. Paloittele siikafileet suurehkoiksi paloiksi ja siirrä kylmään odottamaan. Laita pää, selkäruoto, ruodot ja nahka kattilaan. Lisää paloiteltu purjo ja sipuli, suola, kokonaiset valkopippurit sekä laakerinlehdet. Lisää vesi. Keitä kalalientä n. 30 min. ja siivilöi liemi talteen toiseen kattilaan.
  2. Jos käytät valmiita fileitä ja kalalientä kuutiosta tai fondista, valmista kalaliemi ohjeiden mukaan. Poista siikafileistä ruodot nyppimällä ja nahka.
  3. Pese, rapsi tai kuori perunat ja tarvittaessa kuori porkkanat. Kesäporkkanat voi syödä hyvin kuorineen. Pilko perunat ja viipaloi porkkanat.
  4. Laita perunat ja porkkanat kalaliemeen kiehumaan ja keitä n. 15 minuuttia, kunnes ne ovat napakoita eli lähes kypsiä. Lisää siikapalat ja anna kiehahtaa miedolla lämmöllä n. 5 min. Lisää kerma ja kiehauta varovasti. Tarkista maistamalla suola. Tarjoiluvaiheessa lisää hienonnettu tuore tilli.
  5. Tarjoile saaristolais- tai ruisleivän sekä voin kera. https://kalaruoka.fi/reseptit/saaristolaisleipa-masterchefin-tapaan/
  6. Nauti!

(KP)

Kategoriat

Ruokalaji
Kalalaji
Sesongit
Erityisruokavaliot
Vaikeusaste

Opi lisää